Денков: Пеевски започна да губи почва под краката си

15 Сеп 2024 13:01

Бившият премиер от "Продължаваме промяната" Николай Денков заяви, че лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски "започва да губи почва под краката си, но още не го е разбрал".

В интервю за БНР депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) коментира, че политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните кланове и тези, които владеят завладяната държава в тяхната борба за влияние.

Денков каза, че ПП-ДБ могат евентуално да управляват с ГЕРБ, но че не може Борисов или Пеевски да са премиери. Ако някой храни илюзиите, че ПП ще подкрепи ГЕРБ на Борисов - да се върнем в тази система, в която се разпределят порциите, който е близък до властта на олигарсите, това с участието на ПП няма да стане", каза той.

По повод вътрешнопартийната ситуация в ДПС Николай Денков коментира, че Пеевски започва да губи почва под краката си:

"Той още не го е разбрал, но това е процесът, който се случва. Той ще загуби тази политическа битка. В един момент ще излезе и от парламента. Този процес ще се пренесе и към ГЕРБ. В интерес на ГЕРБ е да реши проблема колкото може по-скоро, за да може държавата да стане управляема."

Той отново нарече Пеевски "най-голямото зло в политическата система" и че той трябва да бъде "отделен", за да се продължи напред.Нииколай Денков е на мнение, че Делян Пеевски има голямо влияние върху ръководството и парламентарната група на ГЕРБ. Промяната в ДПС и изпускането на част от контрола върху ДПС от Пеевски ще се пренесе и към други партии, категоричен бе той и обясни:

"Пеевски ще иска да компенсира тази загуба на влияние в ДПС с увеличаване на неговото влияние в други партии. БСП е едната от тях. ГЕРБ е другата партия, върху която той ще се опита да увеличи влиянието си. Сблъсъкът в ГЕРБ между хората, които ще слушат повече Пеевски и тези, които биха искали да продължат като европейска партия напред - този сблъсък е неизбежен. Интересно е да видим Борисов как ще се позиционира."