Националната асоциация на децата и младите хора отбелязват 20 години от създаването си

14 Сеп 2024 09:19

Националната асоциация на децата и младите хора отбелязват на 14 септември т.г. 20 години от основаването си. Тържеството ще събере деца с диабет и техни родители от страната в Спортна зала „Дунав“ в Пловдив. Специален гост ще е любимият поп изпълнител и творец на съвременна музика Орлин Павлов, който е приятел на асоциацията от години и подкрепя техни инициативи. Празникът преминава под мотото „20 ГОДИНИ ЗАЕДНО – АЗ ЩЕ УСПЕЯ НЕ ЗАРАДИ, А ВЪПРЕКИ ДИАБЕТА“.

„Това ще бъде един абсолютен празник за всички деца с диабет и техните родители. Благодарна съм на всеки, който през тези 20 години ни е подкрепял и повярвал в нас, защото, когато сме заедно нещата се случват. За тези 20 години следваме пътя, по който смело вървим и сме постигали целите си. Благодаря на лекарите от страната, които винаги са били до нас! Огромно благодаря на всички деца – малки и пораснали „захарчета“ за силата, която имат и за отговорността, която са поели в своя живот и доказват всеки ден, че въпреки диабета, те успяват да постигат своите мечти“, споделя председателят на НАДМХД Елисавета Котова.

Събитието ще се проведе на от 13 часа на 14 септември 2024 година в Спортната зала „Дунав“. То се реализира с подкрепата и партньорството на Община Пловдив, както и със съдействието на ОП „Младежки център Пловдив“. На тържеството ще присъстват много приятели на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

 

Около 9% от населението на Земята страда от хроничното заболяване по данни на Световната федерация по диабет, която препоръчва да се вземат спешни мерки за предотвратяване и намаляване на случаите. Над 360 милиона души в света са диагностицирани с диабет, но освен тях около 183 милиона не подозират, че имат този проблем. По данни на статистиката в България диабетици са около половин милион души. От тях между 30 и 40% не подозират, че са засегнати от него. Световната здравна организация препоръчва превантивни мерки и достъп до грижи с диабет.