Депутатите отложиха новата такса смет

17 Сеп 2024 14:47

Депутатите се скараха за таксата битови отпадъци, която е част от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси на първо гласуване.

Вносители на законопроекта са бившият министър на регионалното развитие и благоустройството, а сега депутат от ГЕРБ-СДС Николай Нанков, Теменужка Петкова, Александър Ненков.

Със законопроекта се отлага с една година новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци от 1 януари 2025 г. на 1 януари 2026 г. (замърсителят плаща повече). Ако останат сегашните разпоредби, се очаква поскъпване между 3 и 10 пъти, което ще се окаже непосилно за българските граждани.Първи думата взеха депутатите от парламентарната група на "Възраждане". Ангел Янчев разкритикува, че законопроектът не е минал през Комисията по благоустройство и местно самоуправление и го определи като позор за Народното събрание и местната власт. Тук сме като във филма на Чарли Чаплин - "Хлапето" - единият чупи, другият слага стъклото, но всички работят заедно, продължи да критикува Янчев. "Малки групи народни представители от ГЕРБ година за година предлагат отлагане и следващо отлагане на таксата битови отпадъци и българските общини се готвят за нещо, което не са в състояние да направят. Всички общини имат методики, няма как да нямат, всички наредби са готови, но знаят, че няма да посмеете преди предсрочни парламентарни избори да вдигнете такса битови отпадъци в малки населени места", категоричен бе Ангел Янчев.Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов заяви, че с промените в законопроекта се въвежда нов принцип на изчисляване на такса битови отпадъци от общините. Една добра и справедлива идея - замърсителят плаща повече отново трябва да бъде отложена. Един работещ принцип отново ще бъде поставен на изчакване заради слабо управление, разкритикува и Гуцанов. Както и според него цялата държава е сложена на изчакване заради политическо его. Това би било отлагане за седми път. Време е да се помисли и за реална децентрализация на управлението на местната власт, призова той.Георги Свиленски, част от групата, подкрепяща досегашния лидер на БСП Корнелия Нинова, вкара политически елемент в дискусията за отпадъците, предупреждавайки, че увеличението на таксата за битови отпадъци, ще бъде плащана и от голямото ляво обединение, и от избирателите на БСП. Той обвини Гуцанов, че го интересува бизнесът да не плаща повече, а не се интересува от работещите и обикновени хора на минимална работна заплата.Генади Събков от БСП предупреди за екологична катастрофа, ако влезе в сила новата такса за битови отпадъци. Намираме се в България, а не в Швейцария, посочи той. Според него багажниците на колите ще бъдат пълни с отпадъци, които ще бъдат изхвърляни на нерегламентирани сметища. Помислете каква тъжна картина ще се получи в населените места, предупреди Събков. Трябва нещо да променим във възпитанието и обучението, за да се получи схемата "замърсителят плаща повече", призова той.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов също взе думата. ИТН ще подкрепят отлагането на скока на таксата за битови отпадъци. Законопроектът до някаква степен е лобистки, защото ще облекчи фирмите, а за гражданите таксата ще скочи повече, посочи Йорданов, според когото също незаконните сметища ще бъдат пълни, ако не се отложи увеличението на таксата за битови отпадъци.Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков призова дебатът да се води спокойно. Седем години се отлага принципът замърсителят плаща, но отново България е най-мръсна, посочи Божанков. Той лично няма да подкрепи законопроекта за поредното отлагане на такса смет.

В крайна сметка след едночасови дебати народните представители подкрепиха на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. Депутатите гласуваха със 158 гласа "за", 2 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се". Законопроектът бе подкрепен от всички парламентарни групи, като двата гласа "против" са от групите на ПП-ДБ и "Възраждане". "Въздържалите се" отново бяха от формацията на Костадин Костадинов.В крайна сметка след едночасови дебати народните представители подкрепиха на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. Депутатите гласуваха със 158 гласа "за", 2 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се". Законопроектът бе подкрепен от всички парламентарни групи, като двата гласа "против" са от групите на ПП-ДБ и "Възраждане". "Въздържалите се" отново бяха от формацията на Костадин Костадинов.

Депутатът от ДПС и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Байрам Байрам предложи законопроектът да бъде разгледан и на второ гласуване по време на днешното пленарно заседание. Цончо Ганев от "Възраждане" обаче настоя законопроектът да бъде разгледан и в Комисията по регионална политика. Предложението на Байрам срещна подкрепата на депутатите. Така в рамките на днешното заседание на парламента, законопроектът за изменение и допълнение на местните данъци и такси бе приет и на второ гласуване.