ГЕРБ предлага отлагане с 1 година на новите такси за битовите отпадъци

10 Сеп 2024 12:01

 

От ГЕРБ дадоха брифинг относно изменения на Закона за местни данъци и такси. "Предлагаме отлагане на влизането в сила на новата методика за изчисление на таксата за битови отпадъци. От 1 януари тя щеше да поскъпне с 3 до 10 пъти във всяка община. А нашето предложение ще даде възможност за справедлив начин на таксуване. Предложените текстове са синхронизирани с колегите от финансовото министерство", посочи Николай Нанков.

Такъв ангажимент е бил поет от Бойко Борисов преди три седмици. Промените касаят отлагане с една година на влизане в сила на новата методика за изчисляване на такса "Битови отпадъци". Това означава, че от 1 януари 2025 г. при сега действащите текстове на закона таксата би поскъпнала между 3 и 10 пъти във всяка българска община.

От своя страна Теменужка Петкова допълни, че ГЕРБ предлага ресурсът от отчисленията, съгласно Закона за управление на отпадъците, да остава в общинските администрации и да могат да използват средствата. "Така те ще могат дългосрочно да оперират с тях. Към настоящия момент се превеждат в регионалните инспекции, надяваме се това да се промени", допълни тя.