ИТН дава подкрепа за вендинг машините за лекарства

18 Сеп 2024 13:30

Парламентарната група на ИТН подкрепя разрешаването да се поставят вендинг машини за лекарства. Това заяви депутатът доц. Андрей Чорбанов пред журналисти в Партийния дом.

Той посочи, че в стотици села в България няма аптеки и никой не може да си купи най-обикновените лекарства. В тези вендинг машини ще бъдат поставени само лекарства, които са без лекарско предписание - аспирин, аналгин и др. При всички случай и тези лекарства не подлежат на контрол от фармацевтите, каза Чорбанов. Лекарствата, които ще бъдат поставени във вендинг машините в европейските страни можело да се купят от магазините, даде пример той.Доц. Чорбанов запита дали фармацевтите питат хората, когато си купуват аспирин например, въпреки че може и с него да се предозира.

"Аргументът, че фармацевтите консултират пациентите, когато си купуват лекарства, е несериозен. Тези страхове не са аргументирани добре, защото тези лекарства, които ще има в машините, са същите, които се продават безконтролно на цялото наше население", категоричен бе Андрей Чорбанов.