Каракачанов: В РС Македония се плашат от общата ни история, ЕС трябва да ги предупреди, че рискуват замразяване на членството си

19 Сеп 2024 18:09

Това е умишлено търсен конфликт. Нямат право северномакедонците да се сърдят, че не сме сложили македонското знаме по време на посещението на президентът на Северна Македония Гордана Силяновска. Когато си на неофициално посещение, от любезност информираш колегата си, но те не са длъжни да оказват церемониални почести. Македонското знаме може да бъде сложено само при официални срещи или от добра воля. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Видяхме, че на срещата на премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски в Хърватия също го нямаше македонското знаме, но нямаше такава бурна реакция. Това, което трябва да прави България, но не го прави, е да работи активно с нашите европейски партньори по примера на Гърция. Вече проблемите не са само между България и Македония, а между кандидат-членката Македония и целия ЕС“, обясни той.

„Мицкоски умишлено търси провокация, затова България трябва да ангажира европейските ни партньори и те да ги предупредят, че рискуват замразяване на европейското си членство. Той правеше провокации още в позицията си на опозиция“, припомни Каракачанов.

„И спрямо Гърция има провокации, но те реагират, а ние не го правим. От неразбиране на тематиката ние сме прекалено толерантни“, отбеляза политикът.

„Аз предупредих още, когато подписвахме споразумението с Макрон. Това само отлагаше проблема, не го решаваше. Всяко наше толерантно отношение, го приемат като слабост. Виждаме, че пред нас са любезни, но постоянно ни забиват нож в гърба. Те го правят, защото смятат, че имаме някакви териториални претенции, но това бе решено с подписването на Договора за добросъседство“, заяви бившият министър на отбраната.

„Наблюдаваме, че към Сърбия те се опитват да създават мостове, а към България да ги прекъсват и то целенасочено. Трябва да се обърне внимание на страхът им, който е породен от това, че населението в Македония няма да стане сръбско. Тях ги е страх, че ако се отворят отношенията ни, ако спазват договора, ако признаят общата ни история, а голяма част от населението ще признае корените си. Това са двулични хора. Опасяват се, че затоплянето на отношенията ни ще доведе до признаване на дебългаризация на населението им. Плаши ги общата ни история. Затова им предлагам да се откажат от историята си до 1944 година по време на управлението на Тито“, каза още Красимир Каракачанов.