Петър Чолаков: Защо колегите от сглобката говорят за борба с корупцията и се обвиняват, след като управляваха заедно?

20 Сеп 2024 11:30

"Без участието на Пеевски, "сглобката" нямаше как да се случи. Политическият опортюнизъм има висока цена. Избирателите виждат това и не прощават. ПП-ДБ трябва да са по-последователни. ГЕРБ няма да имат никакъв проблем да се прегърнат с Пеевски". Това каза политологът Петър Чолаков в ефира на предаването "Твоят ден" по NovaNews.
"Чух мнение, че Доган, като проруски политик, е осуетил правителството "Желязков", а Пеевски се е противопоставил. Това е любопитна теза. Възниква въпросът, ако влиянието на Путин е толкова силно, защо Пеевски участва при формирането на проатлантическо правителство? Жонглира се с образа на председателя на ДПС, преминава от най-лошия в полезния", допълни той.

Чолаков коментира и опита на НС за смяна на шефа на Антикорупционната комисия. "Защо колегите от сглобката говорят за борба с корупцията и се обвиняват, след като управляваха заедно? Mандатът на този парламент приключи, а те са тръгнали да сменят шефа на КПК", посочи още Чолаков.
Социологът Яница Петкова смята, че казусът с шефа на Антикорупционната комисия е добър старт на предизборната кампания. "Не смятам, че темата е употребена или нагласена, но нямаше как в последните дни да се вземе ефективно решение от НС. Всяка една партия тръгва от удобна позиция. Всички, участвали в дебата по казуса, отправиха обвинения едни към други", заяви тя.

"Темата за Пеевски ще е основна по време на кампанията. Може би точно по тази основна линия ще се позиционират партиите - готов ли съм да работя с него, или не. ПП-ДБ имат нужда от ясна еманципация и отделяне от образа му. Обществото е пренаситено от невъзможността да се проведе конструктивен дебат. На този етап за всеки един от бившите партньори в "сглобката" Пеевски е неприемлив. Неговата формация може да влезе, но дали ще стане нова основа на коалиция, не се знае. Положителното в цялата ситуация - явяването му отделно от Доган, ще покаже каква е силата му и подкрепата за него в политиката у нас", посочи Петкова.