Румен Радев върна промените в Гражданския процесуален кодекс

20 Сеп 2024 14:14

Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата.

На 11 септември Народното събрание прие изменения в Закона за адвокатурата, които включват и промени в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, съобщи БНТ. Съществено е променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът е иззел от съда правомощието да определя възнагражденията на особените представители и ги е възложил на местните адвокатски съвети.

Според президента, това противоречи на правото на Европейския съюз, което забранява на сдруженията на доставчици на определени услуги да определят сами цените си. Държавният глава настоява народните представители да преразгледат отделни разпоредби, които могат да накърнят принципите на справедливия съдебен процес и конституционното право на защита на гражданите.

Румен Радев отново акцентира на необходимостта народните представители да зачитат принципите на обоснованост, откритост и съгласуваност при подготовката и приемането на законодателни актове. „Това не са формални изисквания, а важни гаранции срещу прокарването на лобистки поправки“, подчертава в мотивите си държавният глава.