ПП-ДБ: Отново ще внесем работещото решение за адвокатските възнаграждения - в унисон с правото на ЕС

20 Сеп 2024 17:45

От "Продължаваме промяната - Демократична България" изпратиха позиция до медиите във връзка с наложеното по-рано днес вето от президента Румен Радев върху промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез Преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменения и допълнение на Закона за адвокатурата.

"Във връзка със Закона за измение и допълнение на Закон за адвокатурата, в частта за възнагражденията за особените представители, която е обект на вето, "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи възнаграждението да се определя от съда в рамките на наредбата за адвокатските възнаграждения, а местните адвокатски съвети да определят единствено конкретният особен представител. Така щеше да се избегне противоречието с правото на ЕС, рискът за ограничаване на конкуренцията и конфликтът на интереси една група лица да разпределя помежду си дела с висок материален интерес и да определя размера на възнагражденията", посочват от коалицията.

"Предложенията на "Продължаваме промяната - Демократична България" не бяха приети от мнозинството в залата, поради което в момента целият закон, който в голямата си част решава съществени проблеми на правораздаването у нас и защитава достъпа на гражданите до правосъдие и адвокатски услуги, остана блокиран. При новото разглеждане в зала след ветото ще направим отново това предложение", се казва още в позицията.