Тошко Йорданов: ПП-ДБ управляваха с Пеевски, жалко е да говорят срещу него

20 Сеп 2024 19:24

Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на "Има такъв народ" и зам.-председател на партията Тошко Йорданов.

ЦИК и страната нямат софтуера, с който работят тези машини. Той е притежание на фирмата оператор "Смартматик", и те не го предоставят. Този софтуер не е български. Трябва да се направи български софтуер, който да е ясен, прозрачен и да няма скрити вратички, заяви Йорданов.

По думите му, има проблем и с избирателните списъци – "надути са" с нереален брой избиратели. ММРБ не си е мръднало пръста след преброяването – това е сглобката плюс два служебни кабинета. Важно е да бъдат актуализирани, посочи председателят на ПГ на "Има такъв народ".

Той коментира и излизането от пленарната зала на "Има такъв народ" по време на дебата за освобождаването от поста на изпълняващия функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев.

Има съмнение, че антикорупционната комисия обслужва определени политически интереси, но по същия начин обслужваха и кабинета на "Продължаваме промяната – Демократична България". Антикорупционната комисия смачка производства срещу Борисов и Пеевски и тогава "Продължаваме промяната – Демократична България" те не страдаха, сега страдат. В момента наблюдаваме семеен скандал. Проблемът е, че трябваше да има избор на нови членове, а шест месеца не направи нищо по въпроса, а имаха конституционно мнозинство, подчерта Тошко Йорданов.

С Пеевски не сме управлявали. Преди време той дори се изтърва, че сме отказали да управляваме заедно с него. Това е факт. "Продължаваме промяната – Демократична България" да говорят срещу Пеевски е жалко, неморално и отвратително. Те могат да кажат всичко, но фактите са, че те управляваха с Пеевски. В ситуацията с антикорупционната комисия това е чисто политическо говорене. Това са общи приказки, каза още Йорданов.

По повод нападките на Скопие към страната ни, той отбеляза, че България трябва да има много по-твърда позиция към Република Северна Македония в сравнение със сегашната.