Росица Якобс гостува на НБ „Иван Вазов“с романа си „Умрях, за да живея“

28 Ное 2023 11:25

 

Пловдивската народна библиотека ще презентира един интересен и доста нашумял напоследък автор – Росица Якобс. Тя ще гостува на клуб „Аптека за душата“ при НБ „Иван Вазов“ на 30 ноември (четвъртък) от 17:00 часа.
Срещата с авторката ще се състои в Конферентната зала на библиотеката и е с вход свободен.

Росица Якобс завършва Немската гимназия в София. През 1991 г. заминава за Виена, където завършва философия, холандска филология и право. През 2002 г. защитава във Виенския университет дисертация по международно данъчно право. От 2002 г. Росица живее в Нидерландия, където работи като специалист по данъчно и корпоративно право в Амстердам и Ротердарм. 

През 2008 г. тя претърпява автомобилна катастрофа, в която оцелява като по чудо, но изпада в дълбока кома. Парализирана е от врата надолу и лекарите на дават никаква надежда. В своята книга „Умрях, за да живея“ Росица разказва всичките си преживявания както по време на дълбоката кома, така и до пълното си възстановяване от всички травми, които е претърпяла по време на злополуката.

Днес Якобс живее между Виена и Банско и пише книги.  „Животът в емиграция води до това, че ти никога не можеш да бъдеш един/една от тях. Всеки от нас си има място на този свят. 32 години аз живях в различни държави и си търсех мястото. И ето най-сетне го намерих: Банско и Виена“, казва в едно свое интервю писателката.