Заповядайте на благотворителен търг на абстрактна картина в помощ на дивата природа тази неделя

05 Фев 2024 18:59

На 11 февруари, неделя, в 16:00 часа в Пловдивски културен институт на ул. „Иван Перперлиев“ № 5 ще се проведе благотворителен търг на картината „Плетеницата на живота“ с автор нашумялата абстрактна художничка Диана Димова – TRAXI. Инициативата се осъществява от авторката с подкрепата на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).
Със събраните средства ще бъдат подпомогнати дейности на БДЗП, свързани със защитата на пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) – приоритетен за опазване и застрашен от изчезване защитен на територията на цялата страна вид, вписан в категорията „уязвим“ на Червената книга на Република България. Птицата се приема като индикатор за състоянието на старите гори, но е слабопроучена. Събраните от продажбата на картината средства ще бъдат използвани от неправителствената организация за изработване и поставяне на къщички за гнездене, които ще бъдат разположени в района на Белочерковския рид в Западни Родопи. Това ще позволи по-задълбоченото изучаване на биологията и екологията на вида, да се оценят правилно различните заплахи по отношение на него и да се изготви стратегия за повишаване на гнездовия успех на тези симпатични пернати, активни предимно през нощта и затова - рядко наблюдавани. Совите предизвикват интерес у хората заради потайния си начин на живот и подобни дейности имат за цел както да разкрият повече за техния живот, така и да дадат насоки за тяхното опазване.
Благотворителният търг е финалната част от артпроекта „Повратна точка“. В рамките на месец артистката представи колоритната си изложба на авторски платна, пресъздаващи красотата и динамиката на природата и нашата връзка с нея, създаде пред публика картина, проведе редица срещи-дискусии със свои почитатели и разигра томбола, презентира модната си линия дрехи и домашен декор, вдъхновени от творбите й.
Все още не е късно любителите на изкуството и природата да се включат в търга. Оферти могат да се подават онлайн на https://t.me/+ghIlm_K9AnBkYTE8, в специално поставената кутия за това в Пловдивски културен институт (гр. Пловдив, ул.“Иван Перперлиев“ № 5), както и на място по време на провеждането му. Прекрасното произведение, придружено със сертификат за автентичност и благодарствено писмо ще стане собственост на подалия оферта с най-висока цена, а защитената птица пернатонога кукумявка ще получи своя шанс за защита и оцеляване.
Всичко за артпроекта „Повратна точка“ на Диана Димова – TRAXI може да намерите тук: https://traxi-art.com/solo-exhibition-diana-dimova-traxi-in-plovdiv/

Main Menu