Изложба за 120 - годишнината на видната българска художничка Васка Попова-Баларева гостува в Природонаучния музей

06 Фев 2024 19:12

Регионален природонаучен музей – Пловдив кани на 10 февруари 2024 г., събота, в 18 ч. на откриването на гостуващата изложба "Феерии от кожа" във фоайето на музея. Изложбата, реализирана от Регионален исторически музей – София, е посветена на 120 години от рождението на видната българска художничка Васка Попова-Баларева (1902-1979), известна със своето майсторство като живописец и портретист. Експозицията представя избрани творби - живопис, натюрморти, декоративно-приложни проекти, скици, копирки, щампи и декорирани произведения от кожа - чанти, колани, aлбуми, обложки за книги и др.
Васка Попова-Баларева учи живопис в класа на проф. Никола Маринов. Нейни състуденти са Илия Петров, Кирил Петров, Илия Бешков, Александър Жендов, скулпторът Любомир Далчев. Тя завършва образованието си през 1927 г. Две години по-късно след конкурсен изпит е приета да специализира в класа по живопис на проф. Умберто Коромалди в Художествената академия в Рим. Там овладява майсторството на портрета и живописната техника на учителя си и се запознава в детайли и с техниките за художествена обработка на кожа. След завръщането си в страната се налага като пионер в тази област. Характерно за началото на миналия век, в изкуството на Васка Попова-Баларева, флорални и зооморфни мотиви се преплитат с християнските традиции и българското народно творчество, а днес нейните богати градини и пъстри птици ще бъдат представени в най-посещавания музей в България –Природонаучния музей в Пловдив.
По време на откриването ще бъде представен и каталог на изложбата. Автор на предговора е синът на Васка Баларева – известният български химик проф. д-р Христо Хр. Баларев, който ще бъде специален гост на вечерта. Включени са и текстове на изкуствоведите доц. д-р Виолета Василчина и Христина Грозданова, която също ще присъства на откриването.
Входът за събитието е свободен!