„Приземяване“: Представят водещи творци на българската художествена сцена

26 Авг 2024 10:40

Основани през 1967 г., Националните есенни изложби в Пловдив са един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство, който се провежда всяка година през септември в Стария град на Пловдив. Те са един от най-устойчивите художествени формати на българската художествена сцена и неизменно място за творческо изразяване, висок професионален стандарт и активна комуникационна среда.
Под мотото „Приземяване“ от 1 до 30 септември 2024 г. тазгодишното издание представя девет автори с девет самостоятелни изложби в експозиционните пространства на емблематичните Балабанова къща, къща „Хиндлиян“ към Общински институт „Старинен Пловдив“ и постоянната експозиция „Мексиканско изкуство“ към ГХГ – Пловдив.
Изложбите включват произведения на водещи творци в различни области на изящното изкуство – живопис, графика, скулптура, рисунка, пластика, акварел, художествено стъкло, фотография.

В Балабановата къща ще бъдат представени Петринел Гочев (рисунка и пластика, дълбока зала), Цочо Бояджиев (фотография, сводеста зала), Станимир Генов (живопис, първи етаж), Гергана Табакова (живопис, двор).

Къща „Хиндлиян“ е пространство за творбите на Лилияна Александрова (акварел и рисунки, веранда), Камен Цветков (скулптура, двор) и Гита Маркова (художествено стъкло, мааза).

В залите на Постоянната експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия – Пловдив ще бъдат графиките на Горан Тричковски, в двора могат да бъдат видени скулптурите на Снежана Симеонова.
С убеждението, че всяко издание дава пълна свобода на артиста в прочита на тематичната платформа, себеизразяването, избора на изразни средства, кураторът проф. д-р Лардева отново успява да придаде завършеност и цялост на концепцията, която обединява участниците в Националните есенни изложби в Пловдив през настоящата година.
„От незапомнени времена до днес досегът със земята, частичното или временно завръщане в/към нея е възприемано като фундаментална и универсална опора в човешката култура“ – кураторската концепция на артистичния директор проф. д-р Галина Лардева обединява в споделения фокус на темата за приземяването художествените търсения на авторите, които работят в различни медии, с различни концепции и естетически нагласи. По-нататък в концепцията се посочва, че днес „повикът към приземяване има на пръв поглед значително по-различен смисъл, насочен към значенията и практиката на всекидневното“.
Приземяването предполага „отказ от самите усилия по себенадскачане, оттегляне от надмогването на всяка цена над обстоятелства, институции, контексти и индивиди, отрицание на съществуването далеч от познатото и обичайното или в противоречие с природата и естеството“. Наред с това Лардева отбелязва, че приземяването отправя „апел за завръщане, за припомняне на една изоставена в миналото нормалност“.

Откриването на Изложбите по традиция ще е на 1 септември от 18.00 ч. в двора на Балабановата къща. Съпътстващата програма на откриването ще представи изключителни музиканти: Мишел Нахабедян (саксофон), Мирослав Турийски (пиано), Николай Бобчев (контрабас). Изпълненията им включват както класически джаз стандарти, така и авторски теми.

Мишел Нахабедян е джаз саксофонист, който живее и се изявява във Виена през последните двайсет години. Ще имаме рядката възможност да го видим и чуем на родна сцена. Мирослав Турийски е преподавател по джаз пиано в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, пианист и композитор, изявяващ се на родна и международна сцена. Николай Бобчев също е възпитаник на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и е талантлив и обещаващ представител на младите джаз изпълнители в града.
Артистичен директор на Национални есенни изложби от 2013 г. е изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева, професор по история на изобразителното изкуство, декан на факултет „Изобразителни изкуства“ към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, куратор на много изложби в страната и чуждина, художествен критик.

Националните есенни изложби са ключово събитие в Културния календар на Пловдив, организиран от Община Пловдив. Домакини на събитието са Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия – Пловдив.
Изданието се осъществява с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000 АД и галерия Aeterna Пловдив.

 

За авторите:

Гергана Табакова завършва магистърска програма „Живопис“ в Национална художествена академия. Има редица самостоятелни изложби живопис в София и Варна, както и участия в общи проекти.

Гита Маркова е магистър в специалност „Стъклото в архитектурата и дизайна“, Нов български университет. Гита Маркова участва в национални и международни изложби, както и в биеналета в различни точки на света. Специализира в Испания, има творчески престой в Париж и множество награди, сред които и от биеналето Umeleckoprumyslova akademie, Atelier sklo, Светла над Сазава, Чехия.

Горан Тричковски е роден в Делчево, Република Северна Македония. От 1996 г. живее и учи в България. Завършва „Графика“ в Национална художествена академия, при доц. Йохан Йотов. Има редица самостоятелни изложби в София, участва и в общи проекти. Носител на множество отличия.

Камен Цветков е доктор по изкуствознание и изобразително изкуство в Нов български университет, София. Магистър по скулптура в класа на проф. Крум Дамянов в Национална художествена академия. Има редица самостоятелни изложби в България и Франция. Участва и в общи проекти. Част е от Национални есенни изложби 2000 г. Носител на редица награди.

Лилияна Александрова е магистър по „Живопис“ в Национална художествена академия. Има редица участия в общи изложби и проекти в страната.

Петринел Гочев е магистър в специалност „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Маргарита Младенова, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Има както самостоятелни, така и общи изложби и проекти. Популярен е и с работата с в областта на театралната и филмова режисура.

Снежана Симеонова е магистър по скулптура в Национална художествена академия, София. Има множество самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Австрия и участия в общи проекти. Част е от Национални есенни изложби 1986. Носител на редица международни отличия.

Станимир Генов е магистър по живопис в класа на проф. Здравка Василева, бакалавър по живопис в класа на Божидар Бояджиев, Национална художествена академия. Има редица самостоятелни изложби в страната, както и участия в общи проекти в България, Австрия и Обединеното кралство.

Цочо Бояджиев е български философ, историк, преводач, поет, фотограф. Един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.