ТВОРЦИТЕ – нова изява в културния календар на Пловдив

28 Авг 2024 10:19

В продължение на повече от седмица в една от най-красивите къщи в Стария град, утвърдила се като Културен център “Бизнесът за Пловдив” се проведе първият международен фестивал “Творците”.
„Години наред Ротари клуб Пловдив-Пълдин, изпълняваше проект, с който обединяваше усилията на утвърдени творци и млади таланти в художествен пленер, където най-важното бе приемствеността между поколенията. На 19 август ние отворихме нова страница, логично продължение на този проект, който обединява и комбинира различните изкуства – живопис, поезия и музика за още по-пълно развитие на духовността и допълване на темите, по които работят творците и техните послания към обществеността“, сподели известният журналист и вдъхновител на инициативата Наско Начев.
На откриването дворът на Културния център едва побра желаещите да чуят майстора на акустична китара Лучано Помпильо. Заедно със Стела и Костадин Динкови, те подготвиха майсторски клас по класическа китара и китарни ансамбли със заключителен концерт.
Участниците в модул “Литература” под ръководството на Елена Тамамджиева, проведоха творчески занимания по стихотворни техники и текстове през призмата на журналистиката, с които се представиха в заключителния етап на фестивала.
Третата група - по “Живопис” предостави възможност на млади художници от страната и чужбина да творят с изявени свои колеги. „Доайенът на тези изяви Матей Матеев винаги е успявал да внуши на участниците, че живописта играе изключително важна роля за развитието на културата, защото тя дава възможност на художниците да изразят своите мисли, емоции и идеи чрез визуалните елементи“, коментира Наско Начев.
На официалното закриване на фестивала всички участници в него се събраха, за да видят и чуят произведенията на творците. Изложбата живопис и литературното четене направиха гостите съпричастни към темите, които вълнуват участниците във фестивала. Интересен анализ направи и изкуствоведът Вихра Григорова, която оцени високо изявите на участниците и загатна, че арт форумът си поставя дългосрочна цел да привлича и други видове изкуства, като театър и танци.