140 минути емоция подари ансамбъл „ТРАКИЯ“ за 50-тия си юбилей/снимки +видео/

17 Сеп 2024 18:43

С блестящ спектакъл „Емоция“ ансамбъл „Тракия“ подари незабравими изживявания на почитателите си на Античния театър в Пловдив. Концертът бе посветен на 50-та годишнина от основаване на емблематичния фолклорен състав, чиито изпълнения докосват сърцата и душите на хората.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров поздрави ансамбъл „Тракия“ и сподели, че преди години, когато е гледал спектакъл на емблематичната формация половината публика е слязла на сцената и изиграла танц от програмата. „Поздравявам ви за това, че сте създали едно огромно семейство. Нашето желание е да продължавате да ни карате да треперят краката ни в ритъма на вашите танци, да изтръпваме, когато слушаме вашата музика, да радвате очите ни, когато ви гледаме. Продължавайте да творите!“, каза кметът Димитров. След това прегърна ръководителят на формацията невероятната проф. Даниела Дженева, която предава духа на своя баща – проф. Кирил Дженев, основал преди 50 години ансамбъл „Тракия“ заедно с екип от вдъхновени творци, талантливи музиканти, изпълнители и танцьори.

На най-старата открита сцена в България великолепните певци, музиканти и танцьори още с първото си изпълнение завладяха публиката. Те изпълниха богата палитра от танци от всички фолклорни области на страната. С бурни аплодисменти бяха посрещнати акапелните изпълнения на народните певици, а по-късно музикантите демонстрираха владеенето до съвършенство на фолклорните инструменти гъдулка, гайда, кавал, тъпан, барабан, в това число на окарина, контрабас и други. Изпълненията на танцьорите от ансамбъл „Тракия“ показаха изключителното богатство на форми, които разкриват високия професионализъм на хореографията, свързваща традицията със съвременното изкуство. Артистите демонстрираха класата на професионалисти, на подготовката на техния великолепен художествен ръководител проф. Даниела Дженева.

Програмата на спектакъла бе построена във възходяща градация на емоциите, които се пренесоха на зрителите, изпълнили до край Античния театър. На сцената излязоха и младите таланти от детската танцова школа към ансамбъла, които с ентусиазъм и любов към българския фолклор вече 10 години продължават традициите на своите предшественици. Заедно с тях танцуваха и бившите артисти от фолклорната група, посветили живота си на изкуството и оставили своята следа в историята на ансамбъл „Тракия“.

В знак на признателност и уважение към труда на хората, които поддържат пулса на българщината бе връчена стипендия от фондация „Дьо Моле България“ за целия срок на обучението на един от танцьорите Мартин, който от 7-годишен е възпитаник на фолклорния ансамбъл и продължава образованието си в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, специалност „Българска народна хореография“.

„Магията на фолклора оживя с изпълненията на прекрасните танцьори, музиканти и певци. Не можах да откъсна очи от сцената“, сподели почитател на ансамбъла. А негов приятел коментира, че не пропуска участия на фолклорната формация и винаги го изненадват с нов емоционален заряд. „Тези момичета и момчета олицетворяват българския дух и традиции. Живи са нашите обичаи, танци, ритми, носим ги в гените си. Благодарим им, че ни ги припомнят“, сподели дама от първите редове.

С концерта „Емоция“ на ансамбъл „Тракия“ започнаха и празниците на Стария град под мотото „Вдъхновението“, които продължават до 14 октомври 2024 г.

Събитието бе уважено от кметове, общински съветници, депутати, почетни консули, всички фолклорни ансамбли и учебни заведения в страната.

Автор: Екатерина Кючукова