Отдалеч и отблизо - изложба акварел на Здравка Рубин

18 Апр 2023 09:38

 

Здравка Рубин е пловдивчанка, която живее от много години в Денвър, Колорадо, САЩ. Завършила е Художествената академия Щиглиц в Санкт Петербург, Русия, специалност интериорен дизайн. Има продължителна кариера в изложбения дизайн. В Международен панаир Пловдив реализира пространствени и графични проекти за международни панаири и изложби. В Денвър - близо до Скалистите планини се връща към акварела - като предпочитана традиционна техника. Има самостоятелни изложби в галериите: 4Seasons, Next, La dolce vita.През 2021 и в галерия Сигна, Пловдив.

 

„Моите взаимоотношения с акварела започват от времето, когато разглеждах в Ермитажа изпълнените в прецизната техника на акварела архитектурни проекти на Максимилиан Местемахер. Убеждавайки себе си, че управлявам процеса на създаване на изображението, следвайки пътя на водата, както тя, ВОДАТА в капката и океана, непрекъснато променя всичко на планетата. Копирам движението ѝ и резултатите, съзерцавам, възхищавам се и я използвам като медия, изплисквам върху хартията преливащи чувства, затварям ги в рамки.” - споделя за своето вдъхновение и работа Здравка Рубин.

Изложбата носи заглавието “Отдалеч и отблизо” не само защото художничката идва от друг континент, за да се срещне с публиката си, но и защото с картините си ту ни приближава до някой природен детайл, ту ни предлага поглед отгоре над Океана, или отдалеч към гора от трепетлики. Потапянето в изложбата е една разходка сред прородата, с почивки да видим скакалеца в тревата, да послушаме шума на листата, да се разтревожим за бъдещето на земята, или да потънем в сладка меланхолия по миналото като не спираме да се възхищаваме на майсторството на рисунъка, на фината работа с четката, на свежестта на зелените и светлината в топлите тонове... Здравка Рубин ни показва двадесет и четири малки акварелни бижута!

 

Откриване на 18 април 2023 г., 18:00 часа

Изложбата ще продължи до 30 април (вто-пет 16-20 ч., съб-нед 14-18 ч.)

галерия „Лабиринт“

Пловдив 4000, ул. „Ангел Букорещлиев“ 1

Main Menu