Организаторите на откриването на Олимпийските игри се извиниха за гаврата с ''Тайната вечеря''

28 Юли 2024 16:54

 

Организаторите на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж се извиниха на католиците и другите християнски общности, почувствали се засегнати от пародията на известната картина на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“, предаде Ройтерс.

Сегментът по време на церемонията е възстановка на библейската сцена с Исус Христос и апостолите, които споделят последна вечеря преди разпятието на кръста. В Париж обаче в сцената участваха представители на ЛГБТ общността. Освен тях пя и полугол певец, който беше облечен като гръцкия бог на виното Дионис.

„Ясно е, че никога не сме имали намерение да показваме неуважение към някоя религиозна група. Церемонията по откриването се опита да отпразнува толерантността на обществото“, заяви на пресконференция говорителка на Париж 2024.

Смятаме, че тази амбиция беше постигната. Ако хората са се почувствали обидени, наистина съжаляваме“, добави тя.

Вчера българският Facebook се раздираше от спорове по темата, а Ройтерс написа:

Пародията на прочутата фреска на Леонардо да Винчи "Тайната вечеря" с участието на травестити на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж предизвика ярост сред поддръжниците на католическата църква и крайно десните политици, докато либералните общности похвалиха посланието за толерантност.Тя пресъздаваше известната библейска сцена с Исус Христос и неговите дванадесет апостоли, които споделят последната си трапеза преди разпъването на кръста, но с група травестити, транссексуален модел и полугол певец, преобразен като гръцкия бог на виното Дионис.

Католическата църква във Франция разкритикува този сегмент.
"Тази церемония за съжаление включваше сцени на подигравка и осмиване на християнството и ние много дълбоко го осъждаме", се казва в изявление на Конференцията на френските епископи.

Крайнодесни политици във Франция и други страни се включиха в социалните медии, за да изразят отвращението си.

"До всички християни по света, които гледат церемонията #Париж2024 и се почувстваха обидени от тази травеститска пародия на Тайната вечеря, знайте, че не говори Франция, а едно ляво малцинство, готово на всяка провокация", заяви крайнодясната политичка Марион Марешал в публикация в X.

Нейният италиански колега Матео Салвини добави: "Откриването на Олимпийските игри с обида към милиардите християни по света беше наистина много лошо начало, скъпи французи. Скъперничество."

Американският милиардер Илон Мъск, който затвърди преориентацията си към дясната политика, като подкрепи Доналд Тръмп по-рано този месец, заяви, че това е "изключително неуважително към християните".