В сърцето на природата

06 Авг 2024 20:47

Красивото крайбрежие на Турция привлича милиони туристи годишно. В градовете, част от глобалната мрежа Cittaslow, времето сякаш е спряло, традициите все още са живи, а спокойствието, релаксът и спиращите дъха гледки не спират да изобилстват. Гостите на Турция могат да плават с лодка, да карат сърф, да посетят останки от антични градове или да се насладят на кулинарни изкушения, сред които са типичната турска закуска, пресните егейски морски дарове, местните ястия, приготвени със зехтин, и великолепните турски вина.

 

Спокойна ваканция в региона на Измир: Сеферихисар и Фоча

Областта е позната с оживения град Измир, както и с живописните туристически дестинации Чешме, Алачатъ, Урла и Кушадасъ. Сеферихисар се намира на един час път от Измир и на 20 минути път от брега на морето. Това е първият турски град, който през 2009 г. е включен в Cittaslow – международната мрежа от градове, с повишено качество на живот. Традиционният характер на крайбрежното селище е останал непроменен и в него умело се съхраняват местните ценности. Жителите отглеждат характерни за региона растения, в магазините се продават местни продукти, а градът залага на програми за устойчивост – въведено е използването на плетени мрежести торбички, вместо найлонови, а уличните лампи се захранват от слънчевата светлина. В крепостта на крайбрежния квартал Сиаджък (Sığacık), разположен на няколко километра от центъра на Сеферихисар, всяка неделя има пазар, на който се предлага голямо разнообразие от продукти, произведени в региона. Районът на Сеферихисар е известен и като столица на мандарините – всеки ноември, в началото на сезона на тези плодове, се провежда Фестивалът на мандарините (Mandalina Şenliği). Областта притежава и голямо историческо богатство – Древният град Теос, едно от най-важните селища в Йонийския съюз.

Фоча е спокойно градче, което прекрасно съчетава история,
природа и морска среда. Селището е наречено така на тюлените, които живеят по крайбрежието му. И днес регионът е естествен хабитат за застрашения от изчезване вид средиземноморски тюлен монах. Плажовете Ески Фоча, Йени Фоча, Барасъ (Bağarası) и Илъпинар (Ilıpınar) са отличени със „Син флаг“ и предлагат разнообразие от дейности за развлечение – каране на кану-каяк, плуване и ветроходство. Старият град на Фоча – Ески Фоча, е спокойно рибарско селце, известно с маслиновите си гори и с лозовите масиви на черното грозде Фоча Карасъ (Foça Karası). В живописното селище могат да се посетят пекарни и крайбрежни таверни. Гостите на Фоча имат възможността да се насладят на хрупкав симит и топли сладкиши. Вечер се приготвят апетитни пълнени миди, които идеално си подхождат както с лимон, така и с местното вино, направено от фокейско грозде.

 

В сърцето на природата в Мугла: Акиака

Егейско и Средиземно море се пресичат в близост до бреговете на Мугла. Там са и най-популярните дестинации за морска почивка в Турция: Бодрум, Фетие, Мармарис, Датча и Акиака. Градчето е построено на мястото, където се е намирало древното Карийско селище Идима. По пътя към Акиака и днес могат да се видят останки на каменни надгробни плочи от отминали епохи. Малкото рибарско селище, разположено в залива Гьокова е заобиколено от борови гори. То се отличава със своите типични резбовани дървени къщи и със спокойната и уютна атмосфера, която, допълнена от слънчевата светлина, пясъка и морето, става още по-привлекателна за туристите. Забележителна за региона на Акиака е река Азмак. Подводната река излиза на повърхността и се влива в морето, като създава за плуващите една удивителна комбинация от гореща и студена вода. Гостите на градчето могат да се отдадат още и на уиндсърфинг, кайтсърфинг или каране на кану-каяк.

 

Столицата на спокойствието на Турската ривиера: Финике

 

Анталия се слави със своите отличени със „Син флаг“ плажове, с многобройните места за гмуркане, с луксозните хотелски комплекси, както и с живописните си градчета. Финике е още един град, включен в глобалната мрежа Cittaslow. Смята се, че селището е основано от финикийците през V в. пр.н.е. под името Финикос, а по-късно е било дом и за множество други цивилизации. Финике се отличава с природната си среда и с древните исторически забележителности. Портокаловите гори, чистите плажове и тихите и спокойни заливи не спират да очароват гостите на града, а останките от знаковите антични градове Лимира и Ариканда са достъпни за посещение. Сред най-красивите кътчета в региона на Анталия се нарежда прочутият със своите чисти води залив Андреа Дория, обграден от гъсти зелени гори. Там могат да бъдат видени средиземноморски тюлени и морски костенурки Карета (Caretta caretta). Регионът предлага на туристите красиви места за разходка, сред които каньонът Гьокбюк и пещерата Сулуин, която впечатлява със своите травертинови басейни, сталактити и сталагмити. Финике е прочут с портокаловите си насаждения и се е превърнал в популярна гастрономическа дестинация най-вече за продукти като сокове, конфитюри и мармалади.