Пловдивска област през последните години е на ПЪРВО МЯСТО по брой катастрофи

21 Авг 2023 22:59

Заключителна Конференция
бе проведена по новия модел за гражданско участие, представен в рамките на проекта „АЗ РЕШАВАМ - ефективно гражданско участие чрез пилотен механизъм за устойчиво партньорство с гражданството на областно ниво“ на Социална фондация ИНДИ РОМА 97 в партньорство с Областната управа – Пловдив в Заседателната зала на Областна администрация.

Ръководителят на изследователския екип Николай Близнаков представи същността и получените резултати от експериментирането на модела ГРАЖДАНСКО ЖУРИ – ЖРЕБИЙНА И ДЕЛИБЕРАТИВНА ДЕМОКРАЦИЯ, приложен през м.юни-август сред 100 жребийно подбрани граждани от различни селища на Пловдивска област. Моделът включва 5 стъпки:

Определяне на темата, по които ще се търси становището на гражданите;

- Изготвяне на представителна извадка на гражданството от областта и уведомяване/поканване за включване вт.нар. „Гражданско жури“; - Предоставяне на необходимата обстойна информация на включените в Гражданското жури участници; - Осъществяване на процес на обсъждане/делиберация с помощта на опитни модератори и с участието на поканени експерти – в 2 фази, като се използва за виртуална платформа, а за участниците без компютърна грамотност или от едно населено място – в 2 подходящи зали с осигурена съответната техника.
- Гласуване и предоставяне на резултатите на Областна администрация.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЕМАТА: Въз основа на данните от социологическите проучвания и на становищата на експертите от Областна администрация, бяха избрани две особено горещи теми за Пловдивска област - „Мерки за пътна безопасност“ и „Противодействие на бедствия“. Причините за това са очевидни – от една страна, Пловдивска област устойчиво през всички последни години е на ПЪРВО МЯСТО по брой и тежест на пътно-транспортни произшествия, човешки жертви и ранени. От друга страна след големите наводнения, които преживяхме, стана ясно, че областта е сред заплашените от природни и други бедствия.
В представитената извадка от 100 човека бяха включени 20 експерта/общински служители и 80 граждани.

На обсъждания бяха представени 9 предложения за подобряване работата в двете проблемни сфери.
След гласуване 4 от тях получиха над половината гласове и се представят на Областна администрация за по-нататъшно разработване.

 

Тези 4 идеи – победители в проведените гласувания – са:

Звукови ленти на 30 м. преди пешеходните пътеки.
Насищане пътища и улици с хиляди камери, включително фалшиви.

Преобразуване на извънградски пътища в трилентови с определяне централна лента със специален режим.
Използване на минимум 100 дрона за често облитане на подозрителни места за незаконна сеч и др.

Проведеният експеримент следва модела на жребийно подбраната извадка за изготвяне Конституцията на Ирландия, в която има 66 граждани и 33 политици/експерти. Тук съотношението е още повече в полза на гражданите, почти 80: 20 (при реално участващи в гласуванията 96 човека, имаме реално 76 граждани : 20експерта). Смисълът от участието на експерти/ служители в администрациите е по-голяма кокретност и внасяне на известна експертност в обсъжданията, без, обаче, да преобладава мнението на общинските служители. Целта на тази дейност е превръщането на гражданското участие в основен принцип и необходим етап от процеса на вземане на решения при разработването на политики и гарантиране на по-голяма прозрачност на работата на Областна администрация – Пловдив.

Гостуващите изследователи и експерти – д-р на социологическите наука Вяра Ганчева от Инситута по социология към БАН, доц.д-р Иво.Инджов от ВТУ и украинският социолог Алексей Горбачи от Киев дадоха много висока оценка на проведените социологически изследвания от НЕОХРОН и най-вече на експеримента с новия модел за гражданско участие.

Особеност и важно предимство на модела (основан на Пловдивското Общо събрание преди 2 десетилетия) е , че не се задоволява само с Консултацията с гражданите, но администацията поема ангажимент и за прилагане на решението им.