Пловдивският съд върна делото "Дебора" на прокуратурата в Стара Загора

14 Фев 2024 18:38

Днес, 14.02.2024 г. РАЙОНЕН СЪД - ПЛОВДИВ даде ход на Разпоредителното заседание по НОХД 326/2024 г. – 17 нак. състав, със съдия – докладчик Десислава Порязова.
Подсъдим по делото е Г.Н.Г. от гр.Ст.З., срещу когото РП – Стара Загора е повдигнала 3 обвинения:
– по чл.144, ал.3, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК, за това, че за периода от м.април 2023 г. до 25.06.2023 г. в гр.Стара Загора и в гр. Казанлък, в условията на продължавано престъпление се е заканил с убийство на Д.К.М. и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.
- чл.143, ал.1 от НК, за това, че на 26.06.2023 г. в гр.Стара Загора в стая от апартамент, принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си – остригал част от косата й, в областта на лявата половина на главата й с електрическа машинка, като употребил за това сила, изразяваща се в нанасяне на удар с юмрук в областта на лицето и
– за престъпление по чл.131, ар.1, т.5 и т.9 вр. чл. 129, ал.2, вр. ал.1 от НК, за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора, с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с черен макетен нож на 18 на брой порезни рани, причинил на Д.К.М. двустепенна средна телесна повреда, а именно: черепно мозъчна травма, изразяваща се в колекция на кръв под паяженовидната обвивка на мозъка, мозъчен оток и мозъчна контузия, която е причинила разстройство на здравето, временно опасно за живота и обезобразяване на части от тялото, като деянието е било извършено по особено мъчителен за пострадалата начин – престъпление по чл.131, ар.1, т.5 и т.9 вр. чл. 129, ал.2, вр. ал.1 от НК.
След повече от 3 – часово заседание съдът реши, че в обвинителния акт съществуват съществени отстраними процесуални нарушения, поради което върна делото на РП – Стара Загора за тяхната корекция.
По време на заседанието стана ясно, че постр.Д.К.М. е поискала да бъде конституирана като граждански ищец и частен обвинител. Внесена е молба за предявяване на граждански иск в размер на 200 000 лв., представляващ обезщетение за претърпени неимуществени вреди от пострадалата, но съдът не е разгледал искането заради връщане на делото на досъдебното производство. Все пак при разглеждане на въпросите в разпоредителното заседание, съдът прецени, че пострадалата Д.К.М. следва да се конституира като частен обвинител.
Към момента подс. Г.Н.Г. остава с мярка за неотклонение „задържане под стража”, въпреки желанието да му бъде изменена мярката в по-лека – „домашен арест”.
Съдебният състав прецени, че делото следва да се гледа при „закрити врата”, заради разгласяване на подробности около интимния живот на подсъдимия и пострадалата.