В "Столипиново" няма контейнери за смет, но има тонове боклук

27 Фев 2024 07:20

Жители на пловдивския квартал "Столипиново" подадоха сигнал в БНТ за липсата на контейнери за смет.

На улица „Възход“ край един от блоковете са се образували камари от боклуци.

"Вижте малко, вижте малко каква алергия живеем тук. Виж каква мръсотия. Имаме болни деца. Целият блок е болен, децата ни болни са. Задух, и как няма да хвана вирус", оплаква се пред БНТ Айри Есман."Вижте какво е тука. Това е торище. Тук не може да се живее. Слизат, ровят се тук, като ги видя сърцето ми се къса. Това не е живот, не е", допълва Пенка Ангелова.

За блок с десет входа няма нито една кофа за боклук. Първият контейнер е на 150 метра от блока

От общинското предприятие, което извозва сметта признаха, че на това място няма как да се поставят контейнери, но в близост са разположени 70 кофи за боклук.

"Това е във връзка с това, че там има нерегламентирани търговски обекти, които възпрепятстват обслужването на контейнерите", обясни директорът на ОП «Чистота» Десислава Георгиева.

Проблемът с незаконните обекти трябва да се реши от районното кметство, но кога ще стане това не е ясно. Купищата отпадъци край жилищните сгради в квартала са тема, по която се дебатира от години. При последната на акция на „Чистота“ в "Столипиново" отпреди месец са извозени извънредно 100 тона боклук.

Според хората няма достатъчно съдове, за да се събира отпадъкът, което води до опасност от зарази. От районното кметство отговориха, че проблемът е заради смяната на съдовете в града, очакват се нови, които да заменят амортизираните.