Съдът пак оправда лекаря, застрелял Жоро Плъха при самоотбрана

26 Мар 2024 17:47

Апелативният съд в Пловдив оправда лекаря за убийството на Георги Джевизов-Плъха, съобщава bTV.

Решението подлежи на обжалване.Припомняме, срещу д-р Иван Димитров беше повдигнато обвинение за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Д-р Димитров застреля с незаконния си пистолет Георги Джевизов, след като той нахлу в дома му, за да извърши кражба. Трупът на Георги Джевизов - Жоро Плъха беше открит сутринта на 2 март 2018 г. върху капака на автомобил пред сградата, където се намира кабинетът на областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Д-р Димитров, който тогава бе началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив, беше задържан за убийството на Жоро Джевизов.

На първа инстанция медикът беше оправдан за убийството, прието за самоотбрана, и получи 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

Апелативният съд обаче отмени присъдата и разпореди процесът да стартира отначало, с друг съдебен състав. Според висшите магистрати при постановяването на присъдата Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила и не е направен пълен анализ на противоречията между събраните доказателства.

Main Menu