Родители: Новата дограма на Хуманитарната гимназия се оказа без дръжки, децата стоят на топло и задушно/снимки/

28 Апр 2024 18:52

В най-старата гимназия в страната – пловдивската Хуманитарна гимназия приключи преди време първият етап от мащабен и дълго чакан ремонт. Сградата е с изцяло реставрирана фасада и подменена дограма. Сега се очаква да бъде подсигурено финансиране за реставрационните дейности вътре в сградата.

Към държавата вече е подадена сумата, необходима за продължаване на реставрацията. Вторият етап на ремонта се очаква да започне през лятото, когато приключи учебната година.

Междувременно родители на ученици от Хуманитарната гимназия и ОУ Княз Александър I днес излязоха с отворено писмо относно приключилия първи етап на ремонта и поставянето на дограмата. Именно смяната на дограмата на 242 прозореца се оказаха проблемни в училището, защото е била поставена без дръжки.

 

Проблемът е, че заради не плащане на суми по договора оригиналните дръжки не са монтирани. Това поставя учениците в топлото време да стоят на топло и задушно.

 

Ето и цялото писмо на родителите на ученици от Хуманитарната гимназия и ОУ Княз Александър I:

 

Как 2000 деца в Хуманитарната гимназия и ОУ Княз Александър I се оказаха заложници на неуредените финансови взаимоотношения между Община Пловдив и фирмата изпълнител на реставрацията - ВДХ АД. Какво следва от тук нататък с реставрацията, щом така се започва...

Пишем Ви като родители на ученици в ОУ Княз Александър I, защото сме изключително притеснени от това, което се случва в нашето училище. Докато течаха ремонтните дейности на дългоочакваната реставрация, четири месеца децата ни учеха на строителна площадка, приключила през декември 2023. По време на ремонта беше сменена дървената дограма на 242 прозореца, с такава австрийско производство, която струва близо 1 милион лева (Хуманитарната гимназия е Паметник на културата от Национално значение), като беше поправена и фасадата около тях - близо 3150м2.

Но, новата дограма беше поставена без дръжки. Забележете, без дръжки!!!

Фирмата, изпълнител на реставрацията, донесе като за начало 20-30 броя-обикновени дръжки, после още 2-3 пъти по толкова и с това се приключи. Тя също купува тези дръжки, защото оригиналите са дадени за реставрация и на леяр, за да се изработят такива за всички прозорци, но поради незаплатени сметки от Община Пловдив за вече свършената работа, до момента те не са монтирани. Жегите настъпиха и децата започнаха да се оплакват, че им е топло и задушно, понеже 2/3 от прозорците не се отваряха. Ръководствата на двете училища започнаха да купуват също обикновени дръжки за тази скъпа дограма (около 4000 лв излиза 1 прозорец), за да могат да решат проблема. Тази седмица поръчаха за закупуване поредните 110 броя, за да се отварят повече прозорци, но отново не всички. В коридорите на трите етажа дограмата изобщо няма дръжки.

Нека напомним, че Ковид не си е отишъл, а освен това сме на прага на епидемия от коклюш. Затова, като родители, поставяме следните въпроси:

1. Трябва ли децата ни да бъдат излагани на опасност от заболявания заради това, че дограма за близо 1 милион лв. се постави без дръжки, защото фирмата-изпълнител на ремонта не е получила дължимото й за свършената работа от Община Пловдив и съответно не дава за поставяне оригиналните дръжки на всички 242 прозореца?

2. Защо двете училища трябва да закупуват дръжки от бюджета си? Да ги купи Община Пловдив, която дължи пари за извършената реставрация!

3. Кога Общината ще изчисти всички задължения към ремонтиращата фирма?

4. Ако тези обикновени дръжки развалят дограмата за 1 милион лева, кой ще носи отговорност и ще бъдат ли ремонтирани развалените механизми на прозорците за сметка на Общината?

5. Кога кметът Димитров и заместникът му с ресор Образование Темелков и районният кмет Стаменов ще осигурят останалите средства по проекта(8-9 милиона лв), ремонтът да продължи и
вътре, а на двора? Защото ремонтът вътре е крайно належащ - все пак сградата е на 140 г. Г-н Димитров и г-н Темелков обещаха посещение на Хуманитарната още през януари, такова до
момента не се е състояло.

Продължаващото бездействие на управляващите Пловдив по отношение на този казус показва едно - Хуманитарната гимназия и нейната велика 140-годишна история не са приоритет, камо ли условията за обучение на 2000 деца и 150 учители в две от водещите училища в града ни.

Иначе на 24 май със сигурност местните Управляващи ще се наредят отново гордо пред паметника насветите братя Кирил и Методий, за да произнесат речите си, за да се похвалят със започналата реставрация, която се случи въпреки тях, и за да изиграят за пореден път театъра, че всичко е точно.

Да, ама не е, господа управляващи Пловдив! Защото е крайно време да си свършите работата както
трябва, на 100%!

Недопустимо е Нашите деца да бъдат Ваши заложници!