Съдът отмени уволнението на бившия шеф на полицията - ст. комисар Васил Костадинов

05 Юни 2024 13:24

Пловдивският Административен съд отмени като незаконосъобразно уволнението на бившия началник на областната дирекция на МВР в Пловдив Васил Костадинов. Той бе уволнен дисциплинарно през октомври миналата година, а като причина бе изтъкнато първоначално забавеното разследването на убийството на Димитър Малинов от Цалапица.

Именно това предизвика първите шумни граждански вълнения, които доведоха до отстраняването както на Васил Костадинов, така и на началника на районното полицейско управление в Стамболийски Ангел Керпиев.

Съдебният състав реши, че дисциплинарното производство срещу старши комисар Васил Костадинов е проведено при допуснати съществени нарушения, довели до недопустимо ограничаване правото му на защита. Освен това, обвинението към него за умишлено тежко дисциплинарно нарушение не се подкрепя от описаната в самата заповед фактическа обстановка и хронология на събитията.

По тези причини съдът отменя заповедта за уволнението на висшия полицейски шеф. Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.