Старши лейтенант и майор са загиналите пилоти на самолет L-39 при самолетната катастрофа в "Граф Игнатиево"

13 Сеп 2024 16:12
Старши лейтенант и майор са загиналите пилоти на самолет L-39  при самолетната катастрофа в "Граф Игнатиево" Старши лейтенант и майор са загиналите пилоти на самолет L-39 при самолетната катастрофа в "Граф Игнатиево"

Двама са загиналите пилоти при катастрофата с учебно-тренировъчен самолет в "Граф Игнатиево". Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев.

"При тренировъчен полет във връзка с утрешната демонстрация са загинали двама офицери пилоти. Съболезнования на семействата, близките и колегите им", заяви той.Командирът на българските Военновъздушни сили – генерал-майор Димитър Петров, съобщи имената на загиналите. Това са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин.

По думите му това е било рутинен тренировъчен полет: „Беше планиран много отдавна. За него са се готвили от месеци. Тази задача е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия, днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното мероприятие“, допълни той.Събраните към момента данни за авиоинцидента край "Граф Игнатиево" сочат, че най-вероятно пилотът и инструкторът са получили нареждане да изпълнят поредица от сложни маневри на пределно ниска височина и след това да кацнат. Това научи "По света и у нас" от свои източници.

Маневрите освен със специфична сложност се отличавали и с голяма атрактивност.

Уточнява се дали при третата или четвъртата маневра машината е паднала в гората край авиобазата.