Вежди Рашидов: Културата е емблемата на Пловдив. Ще продължа да се боря за важните проекти на града

10 Сеп 2022 14:50

 

В Пловдив културата винаги е била на висок дневен ред в обществото. В продължение на 12 години държавното и местното управление направиха много неща, свързани с културата в града, заяви заместник-кметът по кулутра, археология и туризъм Пламен Панов по време на среща между кандидати за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-град с представители на културния сектор.
Думите му намериха подкрепа от скулптура Вежди Рашидов – артист, творец, бивш министър на културата и трети в кандидатската листа в града под тепетата за предсрочните избори за 48-мо Народно събрание. „Най-показателното за едно управление е това, което е направило. Днес ще говоря с цялата си обич за Пловдив, градът, с който имам емоционална връзка“, заяви той.
Пред пълната зала в Дома на културата той припомни само част от свършеното по време на управлението на ГЕРБ в Пловдив – ремонтът на НУМТИ „Добрин Петков“, възстановяването на опожарения Драматичен театър, реставрацията на Голямата и Малката базилики, площад „Централен“, обновената сграда на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“, изготвеният проект за ремонт на Концертна зала, стъпките, предприети за изграждане на Дом на Пловдивската опера.
„Не ми стигна времето да довърша важни проекти, но ще продължа да се боря те да се случат. Пловдивската опера трябва да има свой дом, тази прекрасна трупа го заслужава. 340 млн лева е сега бюджетът на Министерство на културата. Престъпление към националната ни духовност е, че не се инвестират“, каза Вежди Рашдов.
Като друг свой приоритет той определи осигуряването на средства за допълнителна инфраструктура на Градската художествена галерия в Стария град, както и подкрепа за разширяване на Драматичния театър и реставрация на сградата откъм Главната.
Заместник-председателят на Сдружението на музеите доц. Огнян Тодоров заяви, че е водена тежка битка за повишаване стандарта на музейните работници и усилията в тази насока трябва да продължат, за да няма отлив на подготвени кадри.
„Не само стандартът на музейните работници трябва да се повиши, трябва да има достатъчно средства за дейността на музеите. Шест нови музея създадхме, когато бях министър. Към музеите имам слабост и с удоволствие ще работя за тях“, отговори Вежди Рашидов.
Директорът на ГХК Красимир Линков обърна внимание върху необходимостта от промени в нормативната база.
„Културата е емблемата на Пловдив. Ние подпомогнахме развитието на занаятите, финансирахме археологически разкопки, които сега са спрени, подкрепихме важни фестивали и ще продължим да го правим, ако ни дадете отново доверието си“, каза бившият министър на културата.

Main Menu