ВМРО ще отбележи 8 ноември с факли и българско хоро

08 Ное 2022 09:43

8 ноември е тъжен ден за България. Това е денят на черните забрадки, в който през 1920 г. сърбите започват окупацията на Западните български покрайнини. Заграбени са Босилеградско, Царибродско, Кулско и части от Трънско.

На основание на Ньойския мирен договор, армията на Сърбия окупира Западните покрайнини (площ 1555 кв. км, с население тогава 65 000 души), а в България е обявен 3-дневен национален траур.

Хиляди остават извън границите на драгоценното Отечество.

Гробовете на стотици наши дядовци остават в сръбско, в предателската държава, срещу която те се бориха и проливаха кръвта си.

Днешната дата е едно голямо сътресение и болка за всеки българин.

Днес също трябва да бъде ден на траур.

Пловдивската организация на ВМРО ще отбележи черната дата в българската история с факелно възпоменание и хоро пред паметника на „Съединението“ в Пловдив от 19.30 часа.

Нека днес покажем, че помним историята си и това, което се е случило. Въпреки всичко ние сме запазили своята идентичност и традиции, благодарение на силата на българския дух. Един ярък символ на този непокорен български дух е именно българското хоро, с което ще почетем съдбата на всички сънародници, останали извън пределите на страната.

Main Menu