БСП - Пловдив внесе предложение за смяна на статута на бившата сграда на БНБ

22 Ное 2022 09:58

 

В края на миналата седмица БСП - Пловдив внесе предложение към председателя на Общинския съвет сградата, в която се помещаваше БНБ в града под тепетата, да бъде преобразувана от частна в публична общинска собственост. По този начин социалистите желаят да бъде спряна спекулацията с това, че сградата ще бъде предоставена на частни инвеститори.
В предложението на Градския съвет на БСП се иска да бъде инициирано обществено обсъждане от Общински съвет, за да бъде взето предвид общественото мнение при определяне предназначението на сградата.
Идеята на социалистите е да бъде изграден Музей на Пловдив, чрез който да бъде разширен изложбеният център на Регионалния археологически музей в града. Към настоящия момент артефактите, които са притежание на РАМ-Пловдив са на съхранение в София и военното поделение срещу сегашната сграда на музея. Една от тези хиляди ценности е и Панагюрското златно съкровище. Идеята е тази уникална за България и света ценност да бъде най-накрая изложена в оригинал пред широката публика и то именно в града, който по документи следва да я стопанисва.

Main Menu