Лилия Недева: Никой не би инвестирал в страна, в която частната собственост не е изцяло предпазена

13 Мар 2023 16:30
Лилия Недева Лилия Недева

 

Финансистът Лилия Недева е начело в листата за народни представители от 16 МИР в Пловдив - град на Коалиция "Заедно". Още при представянето ѝ Недева обяви: „За нас, икономистите в листата, е от изключителна важност борбата с инфлацията, стабилизирането на цените, това, което пряко оказва влияние върху джоба на българина.“

Ситуацията с икономическата криза, инфлацията и непостигнатия прогнозиран ръст от 3.9% в икономиката на страната , тя обясни:

„Първо беше Ковид кризата, от която тъкмо икономиката започна да се съвзема и веднага след нея започна войната в Украйна и всички последици от тези две събития са налице– високи цени на електроенергията, на газта, забавени и дори липса на доставки на много суровини и материали, нужни за промишлеността, поради нарушени транспорти връзки и взаиоотношения. Но също така и нашата държава не осигурява на инвеститорите сигурност и предвидимост, каквато те търсят. За пример мога да дам Microsoft, които предпочетоха съседна Гърция, Google и Oracle избраха Румъния, Amazon избра също Румъния и Хърватия, Toyo и Continental избраха дори Сърбия, която не е в Европейския съюз дори, както и Volkswagen предпочетоха последно Словакия мисля. Нито една от тези компании не избра България, а за много от тях страната ни изобщо не е била измежду обсъжданите благоприятни територии за насочване на инвестициите им.

Това е проблемът, който води до по – нисък растеж, по – малко високоплатени работни места, по- ниска конкуренция и не на последно място – до още по- малко вложения. Парите имат склонността да водят след себе си още пари. Всички са по – бедни, защото никой не желае да влага парите си в България. Аргументите за това са на всички ни известни –България има имидж на корупционен център сред инвеститорите. Но корупция има и в съседните ни страни. По- големият проблем за липсата на инвестиции е, че съседните ни страни са доста по – склонни да дават директни помощи на фирмите, които желаят да влагат в страната.

 

 

В тази връзка, ние от Коалиция ЗАЕДНО имаме конкретни предложения като:

▪ Изготвяне на програма за освобождаване от данък печалба за първите три (3) финансови години за стартиращи малки и средни предприятия, създаващи над 25 работни места и отговарящи на определени условия.

▪ Предприемане на конкретни мерки и времеви рамки, които да доведат до преодоляване на демографската криза и съживяване на пустеещите райони.

▪ Незабавно прекратяване на енергийни помощи към дружества, чиято дейност и печалба не са засегнати от нарушените вериги на доставки.

▪ Отпушване и доразвиване на финансовата инфраструктура на държавата с цел по-бързо и ефективно финансиране на бизнеса и предприемачите.

▪ Обследване на индустриалните сектори на регионално ниво спрямо наличните ресурси с цел създаване на индустриални зони, особено в изоставащите региони на България.

▪ Създаване на единна структура за подкрепа на българските предприятия на чужди пазари, в това число за включването им в тристранни проекти с европейско финансиране.

▪ Въвеждане на т.нар. тестов период за ефект върху МСП като при предложения за законодателни промени, се проверява ефектът и въздействието им върху малкия и среден бизнес и при резултат, показващ негативен ефект върху бизнеса, предложената законодателна промяна да бъде отхвърлена, което да е приложимо и за физически лица.

▪ Стимулиране на иновативния капацитет на икономиката и създаване на публичен инструментариум за регенерираща, дистрибутивна и кръгова икономика.

▪ Облекчаване на икономическия натиск върху домакинствата.

Изготвените цели и мерки ще бъдат съпоставени с икономическата ситуация и обхвата на публичните финанси.

 

Никой не би вложил в страна, в която частната собственост не е изцяло предпазена, особено в случаите на производство и друга инвестиция във физически активи. За това гарантирането на правната сигурност и предвидимост в работата на бизнеса е изключително важно. Защитата интересите на инвеститорите, както и ползвателите на различен тип стоки и услуги. Стимули за частния бизнес при наемане на млади специалисти след завършване на висше образование. И още много други решения. Защото диагностицирането на проблемите е важно, но заедно с това трябва да върви и решаването им. Промяната на имиджа на България и поставянето на съответните измерими цели относно инвестиции и в крайна сметка тяхното привличане, ще изградят образа на българската икономическа система за десетилетия напред. Необходима е проактивна инвестиционна политика, каквато ние от Коалиция ЗАЕДНО сме изготвили, защото примерите за пропуснати инвестиции в страната ни, които обаче са се случили в нашите съседни държави, е „шамар" който ни показва къде са проблемите в България.“

 

Лилия Недева е била народен представител от ПГ на „Български възход“ в 48-то Народно събрание от 16ти МИР – Пловдив град. В партията на Стефан Янев тя е поканена като финансов и икономически експерт. На тези избори Недева е водач на листата на Коалиция ЗАЕДНО за Пловдив град. Родена и израснала под тепетата. Владее свободно три езика – немски, английски и италиански. Няколко години е живяла и учила в Германия. Завършва образованието си в ПУ „Паисий Хилендарски“ - Международни икономически отношения – бакалавър и две магистратури – едната „Международна търговия“, а другата „Счетоводство и анализ“. В момента е докторант в направление „Социално управление“ като догодина ще защитава десертацията си на тема „Проблеми в управлението на социалния капитал в общинските предприятия (по примера на община Пловдив)”. Има над 13 години трудов стаж в банковия сектор като Мениджър връзки с Корпоративни клиенти, както и е била Директор на Дирекция „Стопански дейности“ в Община Пловдив.

 

Коалиция „Заедно“ е с бюлетина 8.

Купуването и продаването на гласове са престъпления

Main Menu