Адв. Наум Китанов: Презастрояването в Западен влоши инфраструктура и проблемите с паркоместата

22 Окт 2023 10:36
Адв. Наум Китанов – кандидат за кмет на район „Западен“ Адв. Наум Китанов – кандидат за кмет на район „Западен“
Роден в Пловдив, завършил ОУ „Елин Пелин“, ЕГ „Иван Вазов“ и право в ПУ „Паисий Хилендарски“. От 2002 година е адвокат, вписан в Адвокатска колегия – Пловдив. В юридическата си практика се е сблъсквал многократно с казуси, касаещи работата на общинската администрация, изборния процес и нормативните актове, касаещи местното самоуправление. През годините е бил няколко пъти член на РИК и ОИК. Интересува се от спорт, бил е футболен съдия. 
 
Адв. Китанов, какво ви мотивира да се включите в предизборната надпревара за кмет на район „Западен“?  
 
Като човек, роден и живеещ в района, ежедневно се сблъсквам с проблемите, които среща всеки един негов жител. Тук е минало детството ми, учил съм в училище "Елин Пелин" и все още живея в родната си къща. Ето защо си позволявам да твърдя, че познавам добре проблемите и по микрорайони. Боли ме от това, в което виждам, че превръщат родното ми място. 
Реших да се кандидатирам за кмет на района, защото "Западен" заслужава повече и аз имам решенията на тези проблеми. Имам до мен подкрепата и силата на експертите на БСП. Убеден съм, че хората ще ни повярват и дадат кредит на доверие на 29-ти октомври с бюлетина № 1. 
 
Може ли да опишете границите на района си?  
 
На запад граничи с Околовръстния път и общините „Родопи“ и „Марица“, на изток от район „Централен“ го дели жп линията, северната граница е река Марица, а на юг - с район „Южен“.  
 
Смятате ли, че районните кметства трябва да разполагат със самостоятелни бюджети?  
 
В момента районният кмет е силно органичен откъм действия за подобряване на инфраструктура и условия за живот, защото финансирането изцяло зависи от кмета на общината и Общинския съвет. Имало е случаи, в които двамата кметове - общински и районен, са от различна политическа сила, и това води до силно ограничаване на финансирането, което за мен е изключително грешен подход. 
Заради това смятам, че е редно да има промяна в законите и подзаконовите нормативни актове, уреждащи финансирането на районите. Всяко районно кметство да разполага със собствен бюджет, който не включва само разходите за заплати, а позволява повече гъвкавост и бързина при решаване на належащи, битови и инфраструктурни проблеми. 
 
Кой, според вас, е най-наболелият проблем в района и как ще се справите с него?  
 
В район "Западен" проблемите са много, но като най-наболял напоследък мога да изтъкна презастрояването, което води до лоша инфраструктура и все по-осезаема липса на паркоместа. 
Строят се нови, големи комплекси, без да се подобрява инфраструктурата около тях, а напротив, разрушава се. И то без да се направи конкретна сметка колко паркоместа ще са нужни. Това води, за съжаление, до замърсяване на улици, спиране на автомобили по тротоари и зелени площи, следва унищожаването им и дори междусъседски конфликти. Това засяга целият район, особено новите квартали около Гребна база Пловдив. 
Като районен кмет едно от първите неща, които ще поискам от общинската администрация, ще бъде преразглеждане на свободните общински територии в района за изграждане на нови общински паркинги и паркоместа, както и предвидените за застрояване терени, без да се унищожава инфраструктура и зелени площи. И разбира се, по-засилен контрол върху процесите на застрояване, без компромиси. Това ще подобри значително чистотата и състоянието на инфраструктурата, за да може "Западен" да стане отново символ на зелен, чист и притегателен за живот район. 
 
Три неща, които харесвате в района си и три, с които ви е трудно да се примирите?  
 
"Западен" се слави като най-зеления район на Пловдив. Харесвам много повече от три неща в района си, но като активен човек може би бих посочил Гребната база, като един все още зелен оазис в града ни. Близостта до Централна градска част и лесния достъп до институциите, защото като адвокат част от работата ми е свързана с тях. И не на последно място харесвам хората в района - моите съседи, приятели, съученици, съкварталци. Ние всички заедно можем да направим района ни отново прекрасен. 
Трудно ми е да се примиря с все по-голямото презастрояване, водещо до премахване на зеленината в района, лошата инфраструктура, особено по вътрешнокварталните улици, липсата на достатъчно места в ясли и детски градини, което създава голям дискомфорт и затруднения на родителите. 
 
Защо хората да гласуват за вас?  
 
На тези избори се появиха много нови формации. В района имаме 15 кандидати за кмет, което е рекорд. Ако се вгледаме добре, някои от тях през годините са участвали в управлението на града и района, като изводите за кандидатите гражданите могат да направят сами. 
Ние от „БСП за България“ идваме с решения на дългогодишни проблеми, а аз, като жител на района от раждането си, знам кои са най-належащите и с гласуваното ми доверие, ще започна да решавам първо тях.
Ще работя за запазване и увеличаване на зеленината в района, решаване на въпроса с липсата на места за паркиране, регулация на застрояването, подобряване на транспортната инфраструктура, решаване на въпроса с недостига на места в детските заведения и за прозрачност в работата на общинската администрация.
Защото "Западен" е моя роден дом и мястото, на което се чувствам най-добре, затова гласувайте за мен и кандидатите с номер 1 в интегралната бюлетината! 
#ПовечезаПловдив
#ПовечезаЗападен 

Main Menu