Възраждане - Асеновград: Новата детска градина в града е безразсъден проект на ГЕРБ

25 Окт 2023 19:04

Новата детска градина в Асеновград - необосновано висока цена, безразсъден проект на ГЕРБ, бреме за данъкоплатците и несъответствия със ЗУТ.

 

В последните дни преди изборите екипът на досегашния кмет не спира да се хвали с постижението си - новият строеж на детската градина в кв. Баделема в Асеновград, ул. „Отец Паисий“ №27 , която отговаряла на всички европейски изисквания. Тя обаче няма да бъде изпълнена в договорения срок до края на този кметски мандат, а ще остане да тежи като товар за следващия - като незавършен строеж и като дълг от 5,7 млн лева. Обектът се строи по Закона за обществените поръчки ЗОП - национален регистрационен номер 000471059.

 

Новата детска градина може и да е съобразена с европейските изисквания, но не е съобразена с джоба на данъкоплатеца и с моралните норми. Новостроящата се градина-гигант за 150 деца с РЗП 3148,25 м2 е съпоставима с основната сграда на най-голямата гимназия в града „Св. княз Борис I” с РЗП 4 316 кв.м. и с магазин Кауфланд в Асеновград с РЗП 3793кв.м.

 

Договорената стойност 7 785 955,25 лв. за детската градина в кв.Баделема е четири пъти по висока от договорена стойност на друг подобен обект по ЗОП в Пловдив. За съпоставка, това е обществена поръчка № 00267-2019-0046/26.03.2020г., по данни на „обявление за възложена поръчка” от публичния регистър по ЗОП – обект: детска градина с плувен басейн за 100 деца на ул. „Богомил“, УПИ ІV – 9 за обществено обслужващи дейности кв.10 с РЗП 1602 м2 ( 16м2 площ на дете) общата стойност на поръчката за изпълнение на строителството е 1 625 239.59лв. (1 917 782 с коефициент за инфлация 18%), което прави 1015 лв. на квадратен метър строителна себестойност в завършен вид за 2021г. Като сложим коефициент за инфлация 18% за периода 2021-2022г това прави 1200 лв. на квадратен метър строителна себестойност. Строителната себестойност на новостроящата се детска градина се равнява 2473 лв. за кв.м.

Освен това е икономически нецелесъобразна, тъй като има РЗП по-голямо от общото РЗП на три детски градини в Асеновград, които общо обслужват над 500 деца, а тя ще бъде за 150 деца. От общата цена на строителството 3 милиона лева са финансиране от държавния бюджет, а останалите пари се осигуряват благодарение на взетото на юлската сесия на общинския съвет решение за теглене на дълг на стойност 9,5 млн. лв. Тук се получава несъответствие от 900 000 лв. между тази част от дълга – предназначена за строежа на детската градина - 5,7 млн. лв. и нужната сума, с която се доплаща договореното спрямо договора в размер на 4,8 млн. лв. Питаме за какво ще бъде използвана разликата от 900 000 лв.Главният архитект на Асеновград е съставил нецелесъобразно техническото задание и одобрил проекта, с който се строи неразумната инвестиция детска градина–гигант в кв.Баделема, която ще съсипе данъкоплатеца. Издадената виза за проектиране от главния архитект Прокопиев не съответства на ЗУТ чл.140 ал.2 т. 2 изр. 2 и съдържа неверни данни. Визата за проектиране се издава върху комбинирана извадка от кадастралната карта и регулационен план, което не е спазено. Съгласно актуалните публични данни от кадастралните регистри от сайта на АГКК имотът е за „жилищно застрояване”, собственост „частна”, а не за „обществено обслужващи дейности - детска градина”- собственост „публична общинска”, което представлява сериозно несъответствие между данните по кадастрална карта и издадената виза за проектиране. Несъответствие има и между извадката на действащия ПУП и изчертаната скица-виза за проектиране, върху която липсва пешеходната улица предвидена с ПУП-а по източната страна на имота. Освен това съгласно ПУП-а отреждането е за „училище”, а не за „детска градина”. Изискванията за градоустройство и проектиране на училища и детски градини са различни и са уредени в специална Наредба № РД-02-20-3 от 2015 г. за проектиране.
(данните за проектната документация са взети от публичния регистър за обществени поръчки).

 

Това е едно скъпо и икономически неоправдано строителство. Отделно от това поради стръмния терен се появяват и „скрити квадратури” на подземно ниво, които са глътнали много бетон и арматура, а няма да имат реално използваемост (това се вижда на място в момента в груб строеж). Градината е съоръжена с големи рампи и големи външни стълби с цел да се преодолее сериозния наклон на терена и да се осигури достъпна среда. При това положение зелените площи в двора на новостроящата се градина са минимизирани в нарушение на ЗУТ и на здравните изисквания за деца. С цел да изпълни изискването за озеленяване, проектантът е предвидил 147кв.м. озеленени площи над 1-ви етаж с почвен слой 30 см., което също е нарушение на закона, защото такива площи се допускат да влизат в баланса за озеленяване само за централна зона, каквато в случая не е и за което принципно главния архитект Прокопиев много държи, а в случая е одобрил проекта без забележка. Отделен е проблемът с евентуалните течове от тези зелени покриви, ако не се изпълни добре хидроизолацията. Етажната височина на 2-ри етаж е прекалено завишена, като средно достига височини 4м до 4,5м , което увеличава значително обема на помещенията и ще струва скъпо за отопление през зимата или за охлаждане през лятото. Разходите за отопление и охлаждане на такива големи обеми значително ще натоварят общинския бюджет. Предвидените горни остъклявания, освен че са язва за течове при дъжд и сняг, ще доведат и до прекалено ослънчаване и затопляне на помещенията през лятото и охлаждане през зимата. Строителството е оскъпено също поради големите изкопни работи, с които се отнеха хиляди кубици земна маса от стръмния терен. Къде отиде тази скъпа земна маса, кметският екип следва да даде отговор на гражданите?Проектирането и строителството на новия гигант струва прекалено много – 7,8 милиона за строителство плюс да прибавим и 76 000лв. с ДДС за конкурсния проект и за окончателно изготвения проект.

Но това не е всичко, защото след като бъде завършено данъкоплатецът ще трябва ежегодно да плаща неразумни средства за поддръжка на сградата-гигант- текущи разходи (ток, вода, отопление, издръжка на децата и персонала,, заплати и др. ) , текущи ремонти и основни ремонти.

На въпроса поставен от общинските съветници „Има ли нужда Асеновград от нова детска градина или сегашните попълват необходимия капацитет?” може да се даде отговор чрез задълбочено изследване и „оценка на риска”, каквато трябваше да бъде направена, но не беше направена.

"Възраждане" е с номер 42 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Main Menu