Иван Петков: Трябва да стимулираме младите семейства, за да се справим с демографската криза и младите да се чувстват спокойни в родината си

06 Юни 2024 09:49

Иван Петков е роден в град Пловдив през 1987 г. По професия е застраховател. Израснал е в родния си град и е добре запознат с проблемите на общината и областта. Член е на Българската социалистическа партия от 2005 година. Преминал е през всички йерархични стъпала от редови член на основна партийна организация до председател на Градски съвет. Бил е общински съветник един мандат. Избиран е за народен представител в 45, 47, 48 и 49-ото Народно събрание. Владее английски и руски език.

 

- Г-н Петков, Вие сте водач на листата за народни представители на "БСП за България" в Пловдив. Опишете ни накратко кандидатската листа на социалистите в града.

- Нашата листа е една от най-младите, не само които „БСП за България“ някога е имало, но и като цяло, спрямо останалите, които участват в изборите на 09 юни. По професионални сфери в нея преобладават икономистите, към които спадам и аз, но имаме и архитект, юрист, експерти в сферата на образованието и други. Смятам, че с нея успешно показваме новите лица на левите политици. И не на последно място - всички представители от социалистите са от град Пловдив, което означава, че всеки един живее с проблемите на нашия град.

 

- Предизборната кампания е към своя край. Кои са основните проблеми, които ви поставяха избирателите по време на изминалите срещи?

- Това са проблеми, с които се сблъскваме от години. Което означава, че години наред те не са решени – презастрояването, мръсният въздух, трафикът и, разбира се, липсата на места в детските градини и ясли. Ясно е, че каквото и да са обещавали преди управляващите, то не е постигнато и нищо не се е променило.

 

- Как оценявате предизборната кампания дотук?

- Може би умората от предишните пет избора за Народно събрание и едни за местна власт повлия на тази кампания да бъде по-смислена и да има реална битка на идеи. Голяма част от кампанията премина по билбордовете и социалните мрежи. Но трябва да отбележим и малко притеснителната тенденция, че голяма част от обществото вяло обръща внимание, че има кампания и за членове на Европейския парламент. Добре е да се припомни, че в неделя ще имаме две бюлетини – за Народно събрание и за Европейски парламент.

 

- Ниската избирателна активност е един от най-големите проблеми у нас. Защо хората нямат доверие на политиците и кое би ги накарало да отидат до урните в неделя?

- Със сигурност фактът, че отиваме на шести избори в рамките на три години, не дава знак на хората за стабилност. И през тази кампания в голяма част от разговорите си с избирателите обяснявахме обстоятелствата, довели до тази ситуация. Право е на всеки гражданин да упражни своя вот, надявам се в неделя да го направят, а не да подобряваме поредните негативни рекорди.

 

- БСП е партия, която застъпва преди всичко социалната политика и борбата за социална справедливост в платформата си. Кои са приоритетите ви в тази насока?

- През тези три години ние отстоявахме най-вече своите позиции за младите работещи, младите семейства и достойно заплащане за нашите майки и бащи - пенсионери. И това, което казвам, не са празни приказки, а напротив - всичко това беше предложено от нас от трибуната на Народното събрание. Но нашите опоненти и тия, които управляваха една година в така наречената „сглобка“, наговориха купища лъжи в социалната сфера. Предложенията, които ние направихме, за еднократна помощ при раждане на първо дете – 600 лв., при второ 1200 лв., при трето дете – 1700 лв., безплатни лекарства за всички деца до 14 г., нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 г., безплатни лекарства за хора над 75 години, увеличение на т.нар. „вдовишки добавки“ и преизчисляване на всички пенсии, останаха неподкрепени в зала от управляващите. Но ние ще се борим не само за тези, но и за други социални политики в новото Народно събрание.

 

- Наскоро станахте баща, за което Ви поздравяваме. Как БСП ще мотивира младите да стават родители и да отглеждат децата си именно в България?

- Благодаря, вече споменах за еднократната помощ и за безплатните лекарства, но ние предлагаме и еднократна помощ в размер на седем минимални работни заплати за всяко второ и трето дете на родители, осигурени минимум 24 месеца назад; десет минимални работни заплати еднократна помощ за майки и осиновителки на дете до 1 година, учещи висше образование в редовна форма на обучение и стипендия за майките - студентки в редовна форма на обучение с деца до 6-годишна възраст в размер на 300 лв. месечно. Имаме и още много предложения, които да стимулират младите семейства, за да се справим с демографската криза, но и младите да се чувстват спокойни в родината си.

 

- Не е тайна, че сте запален привърженик на един от пловдивските футболни грандове. Какво още може да се направи за пловдивския спорт?

- Пловдив може и трябва да бъде център на спортни мероприятия. Освен футбол, обичам и плуване, лека атлетика, волейбол и много други. Нашият град може и трябва да има много добра подходяща инфраструктура за развитие на тези спортове, защото това привлича подрастващите. Стимулира ги в ежедневието си да не използват само технологиите, но и да имат социални контакти, както и добро здраве. За жалост, свидетели сме на битки в клубовете, във федерациите, в поръчките за инфраструктурните спортни обекти. Случват се ужасяващи неща, в които трябва стабилна намеса на държавата. Това е най-важно: държава, която я е грижа за спорта. Нека и нашите деца, като нас, да имат златни спортни спомени и поводи за гордост.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!