Фестивал за любителски изкуства „Гранитиада“ се проведе в село Гранит

03 Юли 2023 16:37

 

С изложби по фотография, приложни изкуства и фотография на млади таланти беше открита програмата на фестивал за любителски изкуства „Гранитиада“, организиран от читалище „Христо Ботев 1926“ в село Гранит. Разнообразната програма на фестивала имаше за цел да развие и обогати културния живот в региона. Деца от Брезово, Гранит и Чирпан преминаха осеммесечни обучения под ръководството на местни творци – художниците Тоню Цанев, Таньо Павлов и фотографа Антония Маринова и изложбите им създадоха празнично настроение от самия старт на събитието.

Танцови, музикални и театрални състави от Долнослав и от читалищата в Брезово и Чоба показаха своите умения пред публика. В продължение на два дни на фона на Гранитския дъб - най-старото дърво у нас - и на уникалния местен Музей на мотиката, над 100 артисти кръстосаха традиционни за региона и по-модерни артистични тенденции и школи. А особено вечерното стълпотворение от млади изпълнители на изворен фолклор от различни краища на страната - „Ширити“ от София,
„Кеминджиджи“ от Варна, „Летящите номади“ от Долнослав, „Бас народен“ от Казънлък и вечерния Джем сешън напълно разчупиха традиционните представи за фолклорен фестивал. Докато за някои интерес предизвика филмовата програма, други не можеха да се откъснат от магията на множеството творчески ателиета: за художествена керамика на Николина Андреева от Първомай, за етнокукли на Лозка Борисова, живопис на Таньо Павлов и фотография на Антония Маринова.
Всеки можеше да се включи като доброволец в театрализираните възстановки на местни ритуали – теглене на въже, който в Гранит наричат „Кантар“ и предизвика местните младежи да влязат в спортна битка; обичаят „Гергьовска люлка“ – момците люлеят своите изгори, според традицията се извършва предаване на растителна сила от дървото към човека. „Еньов венец“ от билки, набрани преди изгрев слънце, изплетоха жените по време на фестивала, а посетителите минаха под него за здраве. А на колоритния импровизиран базар се представиха майстори на приложните изкуства и народни занаяти.

Фестивал за любителско изкуство "Гранитиада" се провежда в изпълнение на проект „Творческа програма за развитие на любителско изкуство ГРАНИТИАДА“ - Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество подкрепена от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.

Main Menu