Вдигат пилона ''Рожен''

06 Юли 2023 15:42

При засилени мерки за безопасност вдигат пилон „Рожен“ в Родопите, предаде БНР.

Първите 60 м от общо 111-те метра на пилона вече са издигнати. Специален автоматизиран механизъм на пилона ще вдига и сваля българското знаме.

Официалното откриване на пилона ще бъде на 13 юли. Следващата седмица е и съборът на Рожен, където очакват над 250 хиляди души.

На мястото до пилона е разположен огромен кран за височинния монтаж на коничната конструкция. Вътре не се допускат хора заради мерки за безопасност.

Симеон Караколев, председател на Фондация "Наследство в бъдещето", обясни, че пилонът се състои от 13 секции.

По думите му всеки елемент има обезопасителна шахта и площадка, вътрешна стълба, която започва от кота нула до височина 111 м.

"Аварийните площадки са съобразени изцяло с конструкцията, така че пилонът е отвсякъде безопасен. На този етап нямаме някакви съществени затруднения. Все пак времето е динамично, но се съобразяваме с него", каза още той.

 

Караколев допълни, че следващата седмица ще монтират и картата на България с посланията: "Изчакваме да приключат всички механизации и след това започваме монтажа на картата".

Следващият четвъртък ще има тържествена церемония за откриването му, на която организаторите очакват да "се извие многохилядно хоро". Първоначално бе съобщено, че на хорото ще се хванат 50 000 души, но впоследствие бе съобщено за 20 000.

"Ще се хванем заедно за едно многохилядно общобългарско хоро, с което вярваме, че ще докоснем сърцата на 20 000 сънародници. Ще забравим различия, грижи и неволи и ще погледнем в една посока, хванати ръка за ръка! За да я има България", пишат оттам.

На тържеството откриване са поканени ансамблите "Родопа" и "Тракия".

Main Menu