Брезовска винария

18 Фев 2024 13:37

Денят на лозарите и винопроизводителите отбелязаха вчера в Брезово. Празникът започна от лозята на Тодор Ватев. Този ден има дълбоки корени в Брезовско, където в миналото са се отглеждали хиляди декари ароматно грозде. Отец Младен отслужи празничен водосвет за здраве и берекет, да има хубаво грозде и руйно вино. „Да бъде берекетна, здрава, успешна и мирна годината“, благослови свещеникът.
Пръв лозята заряза кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков, а след това и домакинът Тодор Ватев. Той разказа, че отглежда лозовия си масив от 3, 5 декара от 10 години. Сортът е прочутия брезовски мискет. „Тайната на хубавото вино освен много любов, е да се прави чисто, без никакви примеси за лекуване на вино. Без да влага средства човек нищо не се постига. На годината пръскам по три пъти за трева, а когато има болести по лозята, и с препарати“, сподели Ватев.
След това празникът се пренесе в центъра на града, където се проведе Брезовска винария 2024 г. Вече за 8-ма година част от събитието е конкурсът за най-добро домашно вино. Тази година се състезаваха десетки винопроизводители. Дегустационната комисия отличи най-добрите. Кметът на общината инж. Калин Калапанков награди победителите. Стоян Иванов грабна първата награда в категория „Розе“. Първа награда с бяло вино стана отново Стоян Иванов със „Совиньон блан“. Първото място за най-добро домашно червено вино комисията отсъди на Иван Добревски със „Сира“. По традиция кметът короняса Добревски за Цар на виното.
Инж. Калин Калапанков пожела на всички, които се занимават с отглеждането на лозя и производството на вино, ползотворна година с много берекет. „Пожелавам много здраве, щастие и любов. Защото виното е не само питие, то носи наслада и удоволствие от живота.“.
Присъстващите бяха почерпени с вината, които участваха в конкурса, а на центъра , под звуците на народен оркестър, се извиха български хора.