Румен Радев: Брацигово от 1876 година е символ на дух и родолюбие

12 Май 2024 07:04

Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са издигали здрави каменни сгради, така упорито се е въздигала и вярата в свободата и са се полагали темелите на свободна България. Неслучайно Брацигово посреща с невиждана радост вестта за бунта. А Захари Стоянов пише, че Брацигово въстава цяло като един човек.

Това каза държавният глава Румен Радев при тържественото отбелязване на 148-ата годишнина от Априлската епопея в БрациговоПревърнато в крепост, градчето посреща жадните за кръв и плячка башибозушки орди с тътена на черешовите топчета. 16 дни в неравен бой брациговските юнаци удържат техния пристъп, припомни президентът.

"Брацигово падна подир славни битви!", възкликва Вазов в "Епопея на забравените". Но не падат в забрава обаче героите на българската свобода!

Неповторим остава светлият лик на Васил Петлешков. Отказал да престъпи клетвата си и отказал да отстъпи от достойнството си на свободен човек, Петлешков избира съзнателно и решително мъчителната смърт, за да стане завинаги един от праведните светци на българската национална революция.

Думите му, изречени след неговото залавяне: "Сам съм, други няма. Аз водех, аз заповядвах, други не търсете!" и днес свистят като плесница в лицето на онези, които панически бягат от своята отговорност и всячески се опитват да я прехвърлят другиму, припомни Румен Радев.

Вече 148 години подвигът на Брацигово остава един от символите на Априлското въстание, оставило след себе си 30 000 жертви, 80 опожарени и 200 напълно унищожени села.

Както нерядко се случва в нашата история, в борбата за свобода загива цветът на нацията, онези, за които тя бе по-скъпа от живота. Тяхната саможертва, осъзната и приета, стресна цяла Европа, припомни държавният ни глава.

След героизма и кървавия погром над Априлското въстание никой вече не дръзна да оспори, че българският народ заслужава своята свобода!

Поклон пред героите на славния и кървав април на 1876!

Да живее България! Така завърши Румен Радев.