Гасят последните тлеещи огнища край Златосел

13 Авг 2024 12:14

Около 100 пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местно население и днес участват в потушаването на пожара във вилна зона "Дондуково", между брезовските села Златосел и Свежен. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив, старши комисар Васил Димов.
По думите му, ситуацията тази сутрин е сравнително спокойна. Аварийните екипи остават и в този час на големия пожар край язовир Дондуково. Имало е малки огнища, които вече са загасени, съобщи за радио Пловдив Васил Димов.

Няма видимо развитие по периметъра, но рано сутрин е по-незабележимо, защото все още е хладно и има някаква влага, каза Димов. По думите му, в момента се работи по целия периметър на пожара и се използват по-ранните часове, за да бъде обходен. Важно е да бъдат потушени останалите на места тлеещи огнища, преди да са се повишили температурите. Огънят във вилната зона "Дондуково" пламна в понеделник следобед. Изгорели са 10 постройки, а огънят се разпростря върху 400 декара широколистна гора и сухи треви.

 

Общо 68 пуска на над 118 тона вода извършиха два вертолета и екипажи от авиационната база в Крумово вчера, които участваха в борбата с пожарите в област Пловдив, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Вертолет AS 532 Cougar излетя в 17:28 ч., за да се включи в гасенето на огъня, обхванал сухи треви и храсти в землището на с. Черничево, община Хисаря. По-късно беше насочен в района на втория голям пожар, възникнал на труднодостъпен скалист терен край с. Златосел, община Брезово. Изпълнението на задачите продължи общо 3 часа и 20 минути, като са направени 44 пуска на общо над 70 тона вода.

Същевременно, в 17:46 ч., директно за пожара в община Брезово излетя и вертолет Ми-17. Машината остана във въздуха 2 часа и 25 минути и извърши 24 пуска на 48 тона вода над огнената стихия.

Близостта на язовир Дондуково помогна на летателните машини за бързото зареждане с вода и гасене на огъня.