Наводнените карловски села не искат да плащат за вода, която не могат да ползват

25 Окт 2022 15:54

Жители на град Сопот и град Карлово ни информираха за внесено вчера писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което представя няколко възникнали проблема след наводненията в област Пловдив.

Основното искане на жителите на засегнатите общини е да не плащат цена за питейна вода, при положение, че тя самата е негодна за пиене и искат съдействие от страна на регулатора.

 

Жителите разказват, че първоначално нито една от общините на Карлово и Сопот не са осигурили водоноски, след като на 5 септември бе обявено от РЗИ-Пловдив, че водата, включително от кладенци и извори, е негодна за пиене и готвене, поради което гражданите се налага да използват питейна бутилирана такава.

 

След продължителни изследвания на водата, на 30 септември РЗИ-Пловдив е обявила, че тя може вече да се използва за пиене и готвене. На 5 октомври се оказва, че това не е точно така, като отново изследвания на инспекцията доказват това, а до сега жителите са ползвали водата като питейна, посочва се в писмото.

В него става ясно, че въпреки негодността на водата, гражданите на двете общини трябва да платят за нея като за питейна. От ВиК са отказали съдействие по темата.

Засегнатите граждани посочват, че за 25-дневната липса на питейна вода и липсата на вода като цяло в рамките на 2 денонощия за Карлово и 5 денонощия за Сопот, никой няма да бъде обезщетен.

При необходимост жителите на засегнатите общини са готови да подадат жалба и в Комисията за защита на потребителите, ако решение на проблема не се намери.

Main Menu