Кукери гониха злото в Брезовско, гости от Карлово и Клисура участваха в карнавалното шествие

18 Мар 2024 13:53

Кукерите от НЧ „Отец Паисий – 1876 г.“ прогониха злите сили в град Брезово и село Борец навръх Сирни Заговезни. За втора поредна година тръгна карнавално шествие от северната част на града до южния парк и приключи на централния площад. По време на шествието кукер с биволски рога теглеше файтон, в който се вози цар Кукер. Символиката се свързва с брезите биволи, от които произлиза името на Брезово. Останалите маскирани персонажи черниха за здраве всички, които срещнаха по пътя. В центъра на града се разигра обичай, в който кукерите постилат маса за своя цар, сипват му вино, гощават го с пита и го пазят от зли сили. В шествието се включиха още гости от професионалните гимназии: ПГ " Тодор Г. Влайков" - гр. Клисура и ПГИ "Братя Евлоги и Христо Георгиеви" - гр. Карлово.

Традицията за прогонване на злите сили навръх Сирни Заговезни се помни в Брезово само от по-възрастните жители на града. 100-годишната баба Танка и нейната дъщеря споделиха, че някога този ден се е наричал „ергенски празник“, а самите кукери са се назовавали с друго име. Последната дейност на тази традиция в Брезово е била преди около 60 години, а от 2 години насам самодейци от читалището я възстановиха.

Учениците от гимназията в Клисура и от техникума в Карлово гостуваха освен на Брезово и село Борец заради заслужена награда. Те са спечелили челни места в коледните конкурси, организирани от община Брезово и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. В Борец гостите също участваха в кукерските обичаи. Бяха посрещнати и приветствани от кмета на общината инж. Калин Калапанков и неговият заместник Цонка Палийска.

След карнавалните игри учениците и техните учители посетиха Музея на образованието в гр. Брезово /Старото училище от 1837 г./, храм "Св. Димитър", родната къща на художника Златю Бояджиев.

На 30 март в 17 часа ще се проведе кукерски събор пред читалището в село Стрелци.

Main Menu