Гласуваха бюджета на Сопот в размер на 16.7 млн лева

16 Фев 2024 11:25

 

10 от общо присъствали 16 общински съветника гласуваха „За“ бюджет 2024 г. на община Сопот на извънредна сесия на местния парламент. Бюджетът е в размер на 16 788 862 лв. От тях 10 845 367 лв. са от държавната субсидия, 5 943 405 лв. приходи от местни дейности. Акцентът на бюджета са гласуваните за първи път средства в размер на 38 500 лв. за разпределение по ред и начин, определени в методиката, която да се приеме от ОбС Сопот и да се разработи от Временната новосъздадената комисия. Целта е да се определят критерии и да се разпределят средства за изявени в сферата на изкуствата, културата и спорта деца.
Инвестиционната програма е в размер на 1 942 506 лв.
За спортни дейности бяха гласувани 51 000 лв., за културния календар 125 700 лв.
Други целеви средства в размер на 19 200 лв. бяха гласувани за Планинската спасителна служба, музикалната школа „Алмадин“, Тракийското дружество „Войвода Руси Славов“, сдружение Национална културна платформа и школа „Майсторчета“ към Занаятчийския еснаф.
„Бюджетът е реалистичен и не е балансиран с кредити от банка, каквато беше практиката на предишното управление“, коментира след сесията председателят на ОбС Сопот Нели Пенева.
„Благодаря на всички, които гласуваха за приемането на бюджет 2024 г. За разлика от 8-годишните бюджети преди това, този бюджет е балансиран. Няма дупки, няма големи инфраструктурни обекти, които да се чудим как да ги завършваме. В кв. „Сарая“ отдавна не се е случвало нищо, освен няколко дребни ремонта. Сега имаме заложени средства, макар и малко за „Сарая“. Очакваме спечелване на доста проекти и ще се радвам този квартал да придобие една много по-добра визия може би още към края на годината. Относно културата, продължаваме съвместно с читалището да правим събития. Аз като общински съветник 8 години не съм видял да има каквото и да е дофинансиране , освен за дребни ремонти, някои от които вече са компрометирани. Хубавото за община Сопот и за културата е, че въпреки празните приказки, които се изприказваха, преди дни подписахме меморандума за къща-музей „Иван Вазов“ за голям ремонт и в момента тече процедура по избор на изпълнител“, каза кметът на община Сопот Станислав Стоенчев.

Main Menu