На Сирни Заговезни кукери ще гонят злото в четири села от Родопи

16 Мар 2024 09:43

В деня за прошка – Сирни Заговезни (неделя), в четири села на община “Родопи“ ще гонят злите сили.

Кукерски празник организират в Белащица, Храбрино, Първенец и Златитрап. В Брестовица възраждат един от най-характерните обичаи, провеждани в селото - ритуала „Туйкане“.

В Белащица програмата започва в 15 часа на центъра в селото.

Под мотото „Да гоним злото чрез доброто“ в Златитрап ще пресъздадат самобитния празник. Началото на традиционната кукерска обиколка по улиците на селото започва в 8:30 часа. Празничната програма започва в 15:30 часа, а кукерското шествие е от 16 часа. Половин час по-късно кукерите ще бъдат официално посрещнати в парка на Златитрап за
традиционното кукерско хоро. Празникът продължава с откриване на кукерска чешма и програмата на ТК „Тракийска магия“.

С празник на площада ще започне обичаят по гонене на злото в Храбрино.
От 18:30 часа ще лумне и обичайната за Сирни Заговезни купа̀ хвойна.
Около огъня, символизиращ светлина, сила и здраве, кръгът на празника ще затвори общоселско хоро.

Мащабно ще бъде гоненето на злото в Първенец. Кукерските и маскарадните игри „ Сирница” ще започнат още в ранни зори, когато десетки мъже, облечени в страховити и весели кукери, бабугери, мечкари, станчинари, чауши, бабички, старци ще обиколят къщите в селото. Кукерското шествие започва в 10:30 часа, а в 11 часа ще бъде награждаването на
победителите в конкурса за най-добър карнавален костюм. Празникът продължава с концерт с участието на ДТС „Луди Млади“ Пловдив, ДЮТС „Детелинка“, село Първенец, ПФТА „Дилянка“ , Пловдив и ТШ „Елит“ от Първенец. Оркестър „Стара Загора“ и изпълненията на народните певци Диана и Валентин Манови ще радват публиката до късно вечерта.

Една от най-интересните традиции на Сирни Заговезни е изстрелването на стрели или „Туйкането“. Забравен десетилетия наред обичаят ще бъде пресъздаден в село Брестовица. Според етнографски проучвания подобен обичай на зараждащата се любов, изпълняван с толкова последователност, че да се превърне в традиция, в страната няма.

Този обичай включва ергени, които изстрелват издялкани и запалени стрели в двора на девойката, която харесват. Важно е във всеки момински двор да има поне по една стреличка - знак, че младата стопанка е харесвана. За младата дама, събирането на изстреляните стрели е не само доказателство за внимание, но и за обич и почит от страна на младежите.

Възраждането на обичая ще започна от 18:00 часа, под параклис „Св. Арх.Михаил“ (местност "Гатев бряг") в село Брестовица.
Традициите са създадени, за да помним откъде идваме. Затова е важно да ги пазим, да ги продължим и да ги съхраним за идните поколения, канят организаторите.

Main Menu