Сателитен предавател разкрива любопитни подробности за живота на белошипа ветрушка в село Климент

07 Авг 2024 12:59
Сателитен предавател разкрива любопитни подробности за живота на белошипа ветрушка в село Климент Сателитен предавател разкрива любопитни подробности за живота на белошипа ветрушка в село Климент

Женската белошипа ветрушка, която е представител на едни от най – редките хищни птици в България е екипирана със сателитен предавател от Зелени Балкани само преди около месец и вече осигурява неизвестни до момента данни за този вид в страната ни.

Съвременното устройство е поставено на гърба на птицата в околностите на с. Климент, попадащо в обхвата на Защитена зона ,,Средна гора“ BG0002054, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000.

В този район, екипът на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, изпълняван от Зелени Балкани по програма LIFE на ЕС, стартира създаването на нова колония от застрашения вид соколи. Това е третото поредно място (след Сакар планина и околностите на Стара Загора), в което природозащитниците инициират създаването на колония защитените птици. Тук, през това лято, в природата са освободени и първите 70 индивида по специализирана методика за адаптация на млади белошипи ветрушки.

Целта е да се разшири географското разпространение на възстановената у нас, преди няколко години от Зелени Балкани, популация на белошипите ветрушки.

След краткия период на адаптация в района на Средна гора, младата белошипа ветрушка, екипирана със предавател, стартира т.нар. скитнически период и напусна територията в която бе освободена. Сред предпочитаните нови ловни територии за птицата се оказаха билните територии на централна Стара планина, където, по индиректни данни, присъстват поне още няколко индивида от този вид.

Тук птицата демонстрира класически пример за вертикална миграция, ловувайки през деня във високите части на планината, а вечер нощувайки в нейното подножие. Подобна информация се потвърждава за първи път, по отношение на гнездящите у нас редки соколчета.

Според наличните данни, това е и първото съвременно регистриране на белошипата ветрушка в три различни защитени обекта – Национален парк ,,Централен Балкан“ от ЗЗТ, както и защитените зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 - ,,Централен Балкан буфер“ (BG0002128), и ,,Централен Балкан“ (BG0000494).

Освен за проучване на екологичните особености на вида, данните от сателитните предаватели на тази и други птици ще се използват и за регистриране, и превенция на различни престъпления срещу дивата природа сред които бракониерски отстрел, използване на отровни примамки, безпокойство и други.