Кабинетът осигури 10,5 млн. лв. за преодоляване на последиците от бедствието в Карловско

05 Юни 2024 16:39
Кабинетът осигури 10,5 млн. лв. за преодоляване на последиците от бедствието в Карловско БГНЕС

Министерският съвет осигури 10,5 млн. лв. за преодоляване на последиците от бедствието в Карловско, съобщиха от правителствения пресцентър. В края на май протестиращи от Община Карлово затворииха Подбалканския път с искане държавата да осигури забавено финансиране на инфраструктурни проекти в карловските села, пострадали от наводненията през 2022 г.

Недоволните настояваха да бъдат отпуснати 38 милиона лева за възстановяване на разрушени мостове, улици и дерета в Карлово и селата. Премиерът Димитър Главчев обаче заяви, че кабинетът няма как да отпусне 38 мнл.лв.

"Запознат съм с исканията им. Проблемите са отпреди две години. Отчетите за изразходваните досега 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия ще се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да са 38 милиона", посочи Главчев.Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов припомни, че са нужни над 75 млн. лв., за да се възстанови нормалният живот на хората, а до момента са получени само 17,6 млн. лв.С приетото днес Постановление са отпуснати 10 563 512 лева по бюджета на община Карлово за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.