Тринадесет абитуриенти-сираци от Община Марица ще получат дарения

25 Апр 2024 17:02

Тринадесет младежи, които са без един или двама родители, ще получат еднократна финансова помощ от Община Марица за предстоящия абитуриентски бал. Около това решение единодушно се обединиха 24 общински съветници. Тази година випускници от Бенковски, Войводиново, Динк, Калековец, Крислово, Маноле, Рогош, Скутаре, Труд и Царацово ще бъдат подкрепени. Община Марица ежегодно отпуска еднократни помощи на сираци, които завършват средното си образование.
С едноминутно мълчание бяха почетени жертвите на геноцида над арменците през април 1915 г. в османската империя. В началото на заседанието на ОбС Марица съветникът Васил Пейков прочете декларация, в която подчерта: „Геноцидът започва през 1915 г. с арестите на 235 арменски интелектуалци в Цариград и за една година достига 1,5 милиона избити и депортирани арменци. Една част от тях са приети в България. Арменците са дълбоко интегрирани в българското общество. Народите ни имат древна история и тежка орисия. Затова сме братя в Христа, които се подкрепят в добро и лошо“.
По-късно съветниците приеха Общинската програма за закрила на детето за 2024 г, както и 52 решения. Единодушно гласуваха предоставянето за безвъзмездно ползване на спортните съоръжения във Войводиново и Войсил на ФК „Вихър“, а в Ясно поле на ФК „Марица“.
Станимир Тончев изрази становище, че допълнителните възнаграждения няма как да имат стимулиращ ефект за кметовете в населените места в общината и гласува против. В отговор на неговите думи дългогодишният кмет Мирчо Петров, който шести мандат управлява Трилистник, заяви: „В Ада българите нямат надзор, защото там ние самите се дърпаме надолу. Всички ние, кметовете на населените места, сме служители на своите жители. За възнагражденията, които взехте решение да ни дадете, бих казал, че парите ще ги използваме за различни инициативи, които осъществяваме по селата. Първа точка от задълженията ни е да изпълняваме решенията на общинския съвет, нищо друго не може да направим. Но ние сме тези, които хората избират, за да разчитат на нас. На нас се обаждат, че няма ток, вода или интернет, както и за липсата на доктор. Само вчера 2 пъти съм се обадил на 112, а посред нощ ме сигнализираха за запалена плевня. Жена бе паднала в гробищния парк, с разцепена глава, обляна в кръв. Това са малка част от случаите в ежедневието ни. Хората са свикнали да звънят на нас“, коментира Мирчо Петров и бе аплодиран от присъстващите. От своя страна председателят на ОбС Виолета Христодулова изрази мнението, че даряването на средства е личен акт. „Сигурна съм, че всеки от нас е намерил начин да помогне и да се включи в благотворителни инициативи. Смятам, че няма нужда от публичност и ПР за добрите дела“, заяви тя.
Васил Пейков от своя страна попита за дългосрочната програма за енергийна ефективност. Заместник-кметът Николай Стаматов отговори, че общинските сгради на територията на Община Марица биха могли да бъдат независими с поставянето на ВЕИ за ползваната от тях електроенергия и не само. Той даде примери с общини в Западна Европа, в които се изграждат въглеродно-неутрални паркове, както и с проектите за зелена енергия на предприятията в Тракия икономическа зона, чиито инвеститори целят намаляване на въглеродния отпечатък на произвежданите от тях елементи и стоки. Съветникът Кръстьо Ливров направи предложение да бъдат поставени камери със слънчеви батерии и интернет връзка на местата, на които се изхвърлят нерагламентирано отпадъци от нерастителен характер. От ръководството на Община Марица отговориха, че в много селища има монтирани камери и ще продължи поставянето на видеонаблюдение, както и ще се увеличи контролът по места.

Main Menu