Нов провозвaч пое транспорта между Войводиново и Пловдив

09 Сеп 2024 18:27
Нов провозвaч пое транспорта между Войводиново и Пловдив Нов провозвaч пое транспорта между Войводиново и Пловдив

Нов провозвaч пое от днес транспорта между Войводиново и Пловдив. Разписанието е публикувано в групите, свързани със селото в социалните мрежи и ще се изпълнява от фирма „Емануил -09“.

От днес Войводиново има транспорт до Пловдив. Имаме действащ договор в нашата общинска пътна мрежа с фирма, която вози през Войводиново до Желязно, Крислово , Калековец и Динк. Същата фирма започва да вози и жителите на Войводиново. Община Марица е отговорна администрация и законово е изпълнила всичко необходимо, посочи Димитър Иванов.

 

Въпреки че администрацията на „Марица“ няма договор с „Автотранс – 2000“ ООД, проблемът рефлектира и върху жителите на Войводиново, които пътуват до областния център. Контрактът за извозване на пътници по градската линия № 15 е с Община Пловдив. С решение № 264 нa Oбщински съвет – Пловдив, взето с Протокол № 12 от 12.7.2018 г. са направени промени в маршрутните разписания на шест линии на градския транспорт, включително и на № 15. Съгласно точка 2 от протокола и предложение с вх. № 201 от 2.02.2018 г., направено от „Автотранс – 2000“ ООД за корекция и частична промяна в маршрутните разписания, линия № 15 удължава маршрута до Войводиново, броят на автобусите от 7 се увеличава на 10, като се предвижда линията да се обслужва oт осем големи и три малки автобуса. Решението е прието от ОбС-Пловдив на 12 юли 2018 г., когато негов председател е Савина Петкова.

„Община Марица не може да дофинансира и да има финансови отношения с превозвачите, които обслужват градските линии в Пловдив. „Марица“ не е планинска община, не е граничен район и населението й не е под 500 жители, за да субсидира превозвачите. Прехвърлянето на отговорност не е коректно, както и спирането на обществен превоз без предизвестие. От 5 септември няма автобуси до Войводиново, което създаде дискомфорт на пътуващите и напрежение сред населението и бизнеса“, коментира Димитър Иванов. Той уточни, че линия 15 е градска, а съгласно нормативната уредба в страната не могат да се издават карти на пенсионери за извънградски транспорт.

„Предприехме мярка съгласно Закона за автомобилните превози и от 9 септември т.г. дружеството започва да извозва жителите на Войводиново и работещите пловдивчани в индустриалната зона. Вместо досегашните 4 нередовни курса по линия 15 на „Автотранс - 2000“ до областния център, вече са осигурени осем. Разписанието на курсовете ще бъдат качени от кмета Димитър Тосев на страницата на Войводиново и ще бъдат разлепени на автобусните спирки“, каза кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

 

Маршрутът се изпълнява обаче от автогара „Филипово“ в Пловдив, а не от останалата част на Пловдив, както беше при покриването на курсовете от линия 15 на фирма „Автотранс Чолаков“.

Първият курс на автобусите от Пловдив е 6.10 часа, а последният е в 19 часа. От Войводново първият рейс заминава в 5.50 сутринта, а последният – в 19.50 часа.