Паметник на капитан Петко войвода бе открит във Войводиново

19 Сеп 2024 16:56

 

Паметник на капитан Петко войвода бе открит във Войводиново в навечерието на есенния празник на Община Марица – 22 септември, когато се отбелязва Независимостта на България.
Отец Емилиян извърши тържествен водосвет. „Обграждаме се със силата на капитан Петко войвода, а споменът за него тупти в нас. Той се е посветил на нашето отечество и вяра, като е пазил християните и слабите – децата и жените. Нека носим в себе си неговия пример, да се опитаме вярата, която е имал и му е давала сили, да гори в нас и като него да се борим за свободата, да си помагаме един на друг“, подчерта в словото си свещеникът.

Кметът на Община Марица Димитър Иванов поздрави присъстващите. „За мен е чест и удоволствие заедно да открием бюст-паметника на един велик българин със смело сърце и чиста душа, който се е борил, за да ни има нас и България – капитан Петко войвода. Той е ярък пример в българската история за родолюбие и за всеотдайност в името на родината. Не се е борил за власт и управление, а за свободата, за хляба и за народа си. Петко войвода е забележителна личност, към когото трябва да се обръщат и съвременните политици, които поглеждайки в българската история, могат да се учат от делата на героите на България. Личности, като капитан Петко войвода са дали живота си за родината и в същото време са допринесли не само за свободата, но и за добруването на хората“, подчерта Димитър Иванов. Той допълни, че събитието се осъществява дни преди празника на Община Марица. „Идеята за създаването на паметника е на един смел българин и родолюбец, който войводинци имат уникалната възможност да бъде техен кмет – Димитър Тосев, Имам щастието да бъде мой приятел – човек-мечтател, който когато си постави цел, я сбъдва с цената на всичко. Аплодисменти за Димитър Тосев, осъществил идея в името на България, на Войводиново и неговите жители. Искам да благодаря на Панайотис Харпидис и неговото семейство, които помогнаха не само финансово, но и с информация за живота и делото на капитана. Те подкрепиха реализирането на бюст-паметника в името на жителите на Войводиново, за да се гордеят със светлата личност на легендарния Петко войвода“, подчерта Димитър Иванов. Той сподели, че вече се работи по изграждане на трети паметник на личност, отдала живота си за свободата на България.

 

В специалната церемония по откриване на бюст-паметника на незабравимия български герой присъства формирование на Съвместното командване на специалните операции заедно със своя командир. Почетният строй бе приет от началника на гарнизон Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев под звуците на представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.
„Искам да изразя огромната си благодарност и възхищение от вярата, плама, енергията и силата, с която кметът организира патриотични събития. Благодаря на жителите на Войводиново, на децата, на техните учители, които споделят с нас този паметен ден, защото това е смисълът. Вярно е, че „няма бъдеще оня народ, който не познава историята и не тачи героите си“, а Петко войвода е истински герой на България, отдал силите си за освобождението и обединението на българските земи. Деца, помнете, че това е богоугодно и отечествено дело!“. С тези думи ген. Матеев се обърна към присъстващите, сред които бяха и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.
След това заедно с кметовете на „Марица“ и Войводиново Димитър Иванов и Димитър Тосев откри монумента – дело на скулптора Владимир Владов.
„Българите имаме нужда от паметници за велики българи, за да не къса нишката с нашето героично минало. Нека винаги помним героичния живот и пример на легендарния капитан Петко войвода. Нека остане в народната памет признателността на поколенията за великото му дело. Благодарение на кметовете на Войводиново и на Община Марица. След паметника на великия български революционер и поет Христо Ботев откриват бюст на Петко войвода и с това се оформя патриотична алея, каквато малко селища имат“, о.р. доц. Петър Ненков.

„Петко войвода е сърцето ми. Щастлив съм, че изпълних обещанието си, което дадох при откриването на паметника на Христо Ботев“, сподели Димитър Тосев, облечен като хайдутин с три пищова в пояса, като единият от тях е на 300 години.
На събитието присъства наследничката на рода на капитана – Пенка Чакалова-Генева, която е правнучка на брата на Петко – Митрю, ослепен от турците, защото не е предал брат си.
„Днес чрез вас цяла България отдава почит пред големия син на България – Петко Кирков Каракирков, чиито наследник съм и аз. Той е обичан и докато има майки, които раждат българи, неговото име ще живее. Капитан Петко войвода е единственият българин, преминал през трите етапа на национално-освободителното движение – хайдутство, четничество и участие в освободителната война. Два пъти е капитан – от военното училище в Атина, а след това е получил звание от руския цар. Призовавам ви да се обединим около каузата капитан Петко войвода да получи званието капитан и от българската армия, макар и посмъртно. Надявам се този призив на тракийските дружества да намери осъществяване в България, защото капитан Петко войвода живее в сърцата на българите“, заяви Пенка Генева, издала две книги за рода и за делото на героя. Тя посочи, че се духът на Петко войвода живее в потомците на рода. Има 7 правнуци, една от които е 8-годишната Светлана Костова. Тя е солист на ДВГ „Пеещите котенца“ и носител на много призове, сред които златен медал от международния конкурс „Magia Italiana“ в Римини. Заедно със своите приятелки от вокалната формация Дарина Танева и Дария Георгиева наследничката на рода на Петко войвода – Светлана Костова поздрави присъстващите с песните „Странна лодка“ и „Скачай на въже“ на композитора Невена Кючукова, с които спечелиха златната купа на престижния арт фестивал в Италия, в конкуренция с повече от 400 изпълнители от 5 държави.
В края на тържеството гостите положиха венци и цветя пред паметника на Петко войвода. Сред тях заместник-кметът Николай Стаматов, кметове на населени места в Община Марица, съветници, представители на граждански организации, както и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, преподаватели и жители на Войводиново.