БК Локомотив Пловдив организира турнир в чест на Пенка Стоянова

04 Сеп 2024 14:36

Баскетболен клуб Локомотив Пловдив с гордост съобщава, че на 21 и 22 септември 2024 г. ще проведе първия мемориален турнир в чест на легендарната баскетболистка Пенка Стоянова. Турнирът ще събере четири отбора, сред които и участници от чужбина, като целта на клуба е да утвърди събитието като ежегодна традиция. В турнира ще участват БК Локомотив (Пловдив), Вибаскет (Видин), Политехника (Дупница) и Работнички (Северна Македония).

"Турнирът е нашият начин да почетем паметта на великата Пенка Стоянова – една от най-значимите личности в българския спорт. Тя е символ на успеха и посвещението към баскетбола, и за нас е изключително важно този турнир да стане традиционен. Надяваме се той да се разраства и да привлича все по-голямо международно участие," каза председателят на клуба Евелин Парасков.

Легендата на пловдивския и българския спорт
Пенка Стоянова остава в историята като една от най-великите баскетболистки на България, сребърна медалистка от Олимпиадата в Москва през 1980 г. и бронзова медалистка от Игрите в Монреал през 1976 г. Тя има също така сребро и бронз от Европейски първенства, както и шампионски титли с отбора на "Марица" Пловдив. Стоянова, която ни напусна на 16 август 2019 г., е запомнена не само с изключителната си спортна кариера, но и с приноса си към развитието на баскетбола в Пловдив.

"Турнирът е създаден с идеята да съхраним наследството на Пенка Стоянова и да го предадем на новите поколения. Много млади хора днес не знаят за нейния принос и успехи, и ние се надяваме чрез този турнир те да се вдъхновят от нейната история," сподели още Парасков.

Турнирът – празник за пловдивчани
Турнирът ще се проведе на два етапа. На 21 септември ще се играят полуфиналите, които ще започнат в 16:00 и 18:00 часа. На следващия ден, 22 септември, ще се проведат мачовете за трето място и финалът. Двубоите ще се състоят в зала "Сила" и ще бъдат излъчвани по телевизия, като допълнителна информация за излъчването ще бъде предоставена съвсем скоро.

"Това ще бъде и официалното представяне на отбора за новия сезон. Стремим се да направим истински празник за пловдивчани и всички любители на баскетбола," коментира треньорът на Локомотив, Димитър Чанков. "Очакваме силни мачове и сме сигурни, че турнирът ще бъде запомнящ се старт на нашата нова спортна година."

Специален подарък за участниците
По време на турнира организаторите ще подарят на отборите-участници биографичната книга за легендата Пенка Стоянова „Царицата на баскетбола“ на журналиста Диан Никифоров.

"Щастлив съм, че с тази проява правите така, че споменът за голямата ни спортистка да остане жив. Мога да говоря за Пенка Стоянова цял ден, но ще кажа само - тя беше голяма като спортист, голяма като човек и голяма като жена. Нейните постижения са многобройни, но любовта и отдадеността й към спорта ще останат в паметта на всички", заяви Никифоров на пресконференцията.

Богата програма и допълнителни атракции
Организаторите обещават богата програма по време на надпреварата, с много игри за публиката и атракции. Освен това, на специален щанд ще се продава и биографичната книга на именитата ни баскетболистка Пенка Стоянова.

Развитие на школата
Освен организацията на мемориалния турнир, клубът продължава да развива и своята баскетболна школа, като работи усилено върху изграждането на млади таланти. "Имаме амбициите да структурираме клуба така, че да създаваме и развиваме собствени таланти," заяви Парасков. Вече са потвърдени новите попълнения в треньорския екип, който ще ръководи школата – Аврам Андреев, Михаил Андреев, Кристиан Русинов и Юлий Арабаджийски.

"Това е модел, който искаме да наложим в клуба – да залагаме на млади и перспективни играчи," допълни председателят на Локомотив. "Въпреки проблемите, които срещаме с материалната база, вярваме, че с упоритост и труд ще успеем да постигнем успехи. Продължаваме да работим по селекцията и скоро ще обявим още две нови имена, които ще завършат нашия състав."

Преди мемориалния турнир в чест на Пенка Стоянова, БК Локомотив ще участва и в турнир в Дупница на 14 и 15 септември, където ще се срещнат с отборите на Дунав, БУБА и Политехника.