Ботев е правил обрат само веднъж в ЕКТ, Гунди блести с хеттрик за ''канарчетата''

26 Юли 2024 16:02

Ботев (Пловдив) ще се опита да стори чудото на ''Колежа'' и да отстрани гръцкия гранд Панатинайкос. Двата тима се изправят един срещу друг в мач-реванш от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Срещата между двата тима е на 1 август от 21:00 часа. Първият двубой завърши при резултат 2:1 в полза на ''детелините''.

Plovdivskinovini.bg представя на своите читатели единствения случай, в който ''канарчетата'' са продължавали след поражение в първата среща от европейските клубни турнири. 

Георги Аспарухов е икона на Левски, но европодвизите на Гунди започват с фланелката на пловдивския Ботев в ранната есен на 1962 година. В мачовете с румънския хегемон Стяуа блясва целият неповторим арсенал на славната деветка. Направил своя дебют в А отбора на България 4 месеца по-рано, 19-годишният тогава централен нападател предизвиква възхита не само с реализаторските си умения – вкарва първо 2 гола в Букурещ и после хеттрик в Пловдив

През сезон 1962/1963 ''жълто-черните'' излизат срещу Стяуа (Букурещ) в сблъсък от предварителния кръг на турнира Купа на носителите на купи. 

Румънците надделяват с 3:2 в първата среща в Букурещ, като за пловдивския тим на два пъти се разписва Георги Аспарухов-Гунди (34', 55'). За Стяуа попадения бележат Войня (44'), Константин (68') и Кришан (87'). 

На реванша ''жълто-черните'' печелят с 5:1 и така се класират за следващата фаза на Купата на носителите на купи. Още през първата част Ботев си гарантира успеха, след като Виден Апостолов (7') и Георги Аспарухов (14', 30', 44') правят резултата 4:0. Гостите връщат един гол в началото на втората част чрез Татару, а в 56-ата минута Динко Дерменджиев бележи за 5:1. 

 

Съставът на Ботев от първия мач: Михаил Карушков, Райно Панайотов, Георги Чакъров, Виден Апостолов, Райко Стойнов, Иван Занев, Тумби, Георги Харалампиев, Гунди, Стоичко Пешев, Чико

Съставът на Ботев от реванша: Карушков, Панайотов, Чакъров, Апостолов, Стойнов, Занев, Тумби, Чико, Гунди, Харалампиев, Сотиров