Пловдив грабна още едно световно първенство по гребане

28 Сеп 2022 16:19

Световната федерация по гребане даде на Пловдив правото да организира през 2026 година най-голямото състезание за младежи до 19 години – световното първенство. Това стана на конгреса в Чехия на 26 септември тази година. Конкуренцията за домакинството бе много голяма, ние се състезавахме с още 13 страни от Европа и света за това състезание и го спечелихме, каза Иван Попов – председател на организационния комитет на първенството. Състезанието е второто по големина и значение световно първенство след състезанията за мъже и жени. Това прави конкуренцията за домакинство много силна.

На световното в Пловдив през 2026 година ще дойдат не само състезателите, треньорите и екипите, но и семействата на момчетата и момичетата, за да ги подкрепят като публика в това най-важно за годината състезание. Това прави първенството много посещаемо и многолюдно. Организационният комитет счита, че чрез поредното световно първенство за младежи поддържа интереса към Пловдив като значим европейски гребен център с отлични условия за състезания по гребане. На конгреса в Чехия Пловдив не подаде документи за домакинство на състезания за мъже и жени, защото не отговаря на условието да има втори гребен канал, успореден на сегашното водно трасе.

Силен конкурентен довод за решението на гребната федерация бе фактът, че през последните 10 години Пловдив организира 9 първенства от най-висок ранг – световни и европейски шампионати. „Работим отлично със световната федерация и досега нямаме никакви упреци за работата на организационния комитет. На предното световно първенство през 2021 година в разгара на пандемията работихме така, че нямаше нито един случай на коронавирус нито сред състезателите и треньорите, нито сред гостите на състезанието.“ - припомни Иван Попов.

В момента усилията на Организационния комитет са насочени към световното първенство за младежи до 23 години, което ще бъде в средата на месец юли следващата година. Патрон на състезанието е комисарят на Европейската комисия „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел. Досега има официални заявки за участие на 350 гребци и треньори от големи гребни страни извън Европа. Те са от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Наскоро и Англия подаде заявка за участие. Големият брой гребци обаче ще дойдат от европейските страни, най-малкото защото за тях Пловдив е по-близо.